Partnercontent
#Bedrijfsvoering

4 veiligheidstips voor het welzijn van je werknemers

Bouwplaatsen zijn gevaarlijke omgevingen om te werken, dit zul je als aannemer maar al te goed weten. Er zijn immers veel veiligheidsrisico’s. Daarom is het belangrijk dat werknemers op deze locaties de door je uiteengezette veiligheidsregels kennen en opvolgen. Gebruik deze vier handige tips om de werkplek veilig te houden, ook is het handig om de basis VCA te volgen. Vaak eisen aannemers dat werknemers beschikken over een geldig VCA diploma, zo tonen ze namelijk aan dat ze in staat zijn om veilig werkzaamheden uit te voeren in een risicovolle omgeving. Over wat een VCA diploma inhoudt kun je op vca-cursus.com meer lezen, maar als aannemer is het ook zeker slim om  onderstaande vier tips te gebruiken zodat je werknemers veilig kunnen werken op de bouwplaats. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen 

Het is belangrijk dat je de juiste kleding draagt ​​voor je werk, wat betekent dat je indien nodig beschermende kleding draagt. Tijdens het werk moet je je uitrusting en ander gereedschap op een veilige, droge plaats bewaren. EHBO-koffers en brandblussers moeten zich in de buurt van het werkgebied bevinden en direct beschikbaar zijn. Als je zware voorwerpen optilt, moet je een rugbrace gebruiken om schade aan je lichaam te voorkomen. Zorg er ook voor dat je op de werkplek handschoenen en een veiligheidsbril draagt ​​als je gevaarlijk gereedschap gebruikt. Als je op een verhoogd gebied werkt en er risico op uitglijden en vallen bestaat, moet je een veiligheidsharnas dragen. 

Ladders en trappen

Elke werknemer die tijdens een project vaak ladders of trappen beklimt, moet deze speciale voorzorgsmaatregelen nemen. Werknemers moeten een ladder of trap altijd inspecteren voordat ze erop gaan staan. Controleer op beschadigde, losse, versleten, zwakke en anderszins kapotte plekken. Ga niet op deze plekken staan ​​en informeer de voorman over deze veiligheidsproblemen. Trappen en ladders moeten schoon, opgeruimd en droog worden gehouden. Werknemers mogen geen metalen ladders gebruiken in regenachtige of natte omstandigheden. Kies indien mogelijk voor hoogwerkers en verhoogde platforms, omdat deze veiliger zijn dan staan ​​en balanceren op een ladder. Bovendien moet je als aannemer veiligheidsvoorzieningen installeren, zoals waarschuwingslijnen, vangrails met tenenplanken en controlelijnsystemen.

In- en uitstappen

Geloof het of niet, een van de belangrijkste oorzaken van verwondingen bij operators van apparatuur is het in- en uitstappen van hun apparatuur. Jij als aannemer kunt het risico dat je werknemers gewond raken echter gemakkelijk verkleinen door je personeel deze stappen te laten volgen:

– Controleer je laarzen en handschoenen op modder of glibberige stoffen en veeg ze af

– Pak iets goed vast voordat je jezelf omhoog heft

– Gebruik indien nodig een laddertje om ervoor te zorgen dat je veilig op de uitrusting kunt klimmen

– Als je hulp nodig hebt, vraag dit dan aan een collega. Er is niets om je voor te schamen als je een helpende hand nodig hebt.

– Spring niet op of neer op apparatuur, neem de tijd!

Laden en lossen

Waar je als aannemer met personeel ook aan het werk bent, er bestaat altijd het risico dat apparatuur omvalt als je deze in- of uitlaadt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hellingen die je gebruikt recht en vrij zijn. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is tussen je werknemers en de apparatuur in geval van nood. Zorg ervoor dat je een andere medewerker als spotter gebruikt terwijl je je apparatuur begeleidt en zorg ervoor dat de machine vrij is van de helling voordat je deze draait. Je moet er echter ook voor zorgen dat er voldoende vrije ruimte is voordat je werknemers iets laden, naast het gebruik van de juiste vastsjorprocedures.

Dit artikel is partnercontent van VGMbox.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.