Aanbesteden en uitknijpen of ketensamenwerken?
Veel opdrachtgevers maken misbruik van de huidige marktsituatie in de bouw. Door het te kort aan werkaanbod, worden er aanbestedingen gehouden door de opdrachtgevers met vaak meer dan vijf aannemers. Er kwam onlangs een aanvraag bij ons binnen voor een selectie waarin twaalf aannemers zijn gevraagd!
Er wordt dan ook nog eens buitenproportioneel veel gevraagd van de aannemer in zo’n selectieprocedure. Het is niet alleen het calculeren van een prijs conform bestek en tekening, maar ook nog de visie en planning van het project, financiële gegevens van het bedrijf, bereidstellingverklaring voor een bankgarantie enzovoorts. Hoezo Economisch Meest Voordelige Inschrijver, als de factor prijs 85% is, de visie 10% en de planning 5%? Ga dan gewoon voor de laagste prijs.
Offertekosten
Door het tekort aan werk op de huidige markt, ben je als directie van een bouwbedrijf niet in de gelegenheid om de inschrijving dan maar aan je voorbij te laten gaan. De schoorsteen moet toch blijven roken, nietwaar? Recent hebben wij nog een inschrijving mee gemaakt met vijf aannemers. Calculatiekosten en engineeringskosten, visie, planning en presentatie – het totaal aan offertekosten bedroeg 10.000 euro. Dit bedrag maal 5 aannemers (exclusief de onderaannemers en leveranciers) is dus 50.000 euro, oftewel 2% van de aanneemsom van 2,5 miljoen euro.
Vechtmarkt
Hoe lang denken de opdrachtgevers nog door te kunnen gaan met deze praktijken? Hoeveel euro’s laten wij op deze wijze wegvloeien? Valt dit ook niet onder de zogenoemde faalkosten in de bouw? Let wel: uiteindelijk is het de vervuiler die betaalt. Een laagste inschrijver uit deze vechtmarkt kan toch alleen maar verliezers opleveren? De hoofdaannemer die het project tegen een te lage prijs aanneemt en daardoor genoodzaakt is om veel te scherp (lees: uitknijpen) in te kopen. Deze situatie leidt uiteindelijk tot een grote kans op een faillissement van onderaannemer en hoofdaannemer.
Participeren
Het moet dus anders! Het traditionele bouwmodel heeft zijn langste tijd gehad. De architect (vroeger de bouwheer) moet gaan participeren in de keten en samen met de aannemer, de gespecialiseerde aannemers, leveranciers, adviseurs en opdrachtgever voor een vastgesteld budget het bouwplan realiseren.
Vertrouwen in de keten is voor deze wijze van samenwerken het toverwoord. De middelgrote bedrijven (veelal familiebedrijven) genieten een hoge mate van betrokkenheid en vertrouwen onder hun medewerkers en zijn hierdoor zeer geschikt voor deze wijze van samenwerken.
Na de crisis is er weer veel werk in de bouw, de sector kampt met vergrijzing en een lage instroom uit opleidingen. Uit een rapport van uitkeringinstantie UWV blijkt dat er over vier jaar 28.500 vacatures in de bouw zullen zijn. Zullen wij nu samen de piketpalen slaan of wachten wij nog vier jaar?
Wim Rodenburg is directeur van AC Borst Bouw in Castricum. Dit is zijn eerste blog voor Aannemervak.nl.
onzin dat aannemers uitgeknepen zou worden. Bouw wereld is niet veranderd na debouwfraude. Jaren lang hebben aannemers kunnen vragen wat ze wilde. Enige proportionaliteit was ver te zoeken.
Aannemers doen doorgaans niet anders dan uitvoeren wat dearchitect bedenkt. Vaak Willen ze alles doen, zonder dat ze er verstand van hebben en schuiven vervolgens hun vriendjes naar voren.
ben het volledig mee eens dat er ook een vergoeding wordt uitgekeerd. Aan de mensen de aannemers die de klus dan niet krijgen
Een zo geheten compositie vergoeding hoeveel dat dan word lijkt mij dan alleen nog een drempel
Beste Wim,
Heel herkenbaar maar ik heb goed nieuws, de aanbestedingswet 2012 die 1 april jl in werking is getreden verbiedt alle voorbeelden die je in je blog hebt geschetst. Via onderstaande link vind je een gratis checklist en overige documenten aan die meer inzicht geven in de rechten en plichten van Aanbestedende dienst en inschrijvende partij.
https://www.helpdeskaanbesteden.nl/Pages/DigitaleBestanden.aspx
Mocht je problemen met aanbestedingen hebben aarsel dan niet om me te bellen.
Hartelijke groet,
John Kauerz
Dag Wim,
Leuk om een bericht van jou te lezen in de nieuwsbrief van aannemervak. Je verhaal is niet nieuw maar nog steeds actueel. Wanneer nemen opdrachtgevers ook hun sociale verantwoordelijkheid? Zou de overheid hier niet op in moeten springen met regelgeving? Hoewel we niet teveel regelgeving of regulering willen. Er moet voldoende ruimte zijn voor ondernemen.
Of moeten we weer terug naar een systeem met rekenvergoedingen? Dan betaald de opdrachtgever de offertekosten van de door hem uitgenodigde aannemers. Dan gaat het gezonde verstand hopelijk weer een betere rol spelen.
Maar ook alle aannemers moeten bij zichzelf te rade gaan. Hoewel erg moeilijk te voorkomen moeten we niet voor te lage aanneemsommen willen gaan. Ik weet het, we zijn ondernemers en willen werk om ons bedrijf draaiende te houden én werkgelegenheid te behouden. Maar we maken het elkaar erg moeilijk met alle gevolgen van dien.
René van Goethem
– berichten onder de noemer ‘werk gevraagd’ verwijderd –