#Bedrijfsvoering

Acquisitiefraude wordt strafbaar

Het sturen van een spooknota of het onder valse voorwendselen aansmeren van een advertentiecontract wordt strafbaar. De Eerste Kamer heeft een wet aangenomen die dit regelt.

Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 480 miljoen euro en dupeert duizenden ondernemers voor vaak forse bedragen. Vervolging van fraudeurs was tot op heden niet mogelijk, alleen consumenten hadden bescherming via de wet Oneerlijke Handelspraktijken.

Straks geldt een omgekeerde bewijslast. Niet de ondernemer hoeft te bewijzen dat hij is misleid, maar de fraudeur moet aantonen dat hij correct heeft gehandeld en een juiste voorstelling van zaken heeft gegeven. Lukt dat niet, dan hangt hem een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een geldboete van maximaal 81.000 euro boven het hoofd.

Wanneer de wijzigingen precies ingaan, is nog niet bekend.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.