#Bedrijfsvoering

Actuele prestaties beter gewaardeerd bij Bouwnu

Reviewsite Bouwnu beloont actuele prestaties van bouwers beter dan voorheen. De reviews van de laatste twaalf maanden tellen zwaarder dan oudere cijfers. Ook zijn bouwbedrijven met meer dan tien reviews beter zichtbaar, omdat een cijfer gebaseerd op tien of meer reviews een betrouwbaarder beeld geeft van de aannemer in kwestie.

Voor de consumenten die bouwbedrijven beoordelen met 1 tot 5 sterren is er ook iets gewijzigd: zij kunnen vanaf nu halve sterren geven. “Daarmee wordt het een tienpuntsschaal. Aangezien we op de website cijfers laten zien van 1 tot 10 is dat ietsje zuiverder”, zegt Edwin Groot, directeur Bouwnu.

De wijzigingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van feedback van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), aan wie gevraagd was om de opzet van Bouwnu te onderzoeken. Hiervoor zijn interviews gehouden met circa 20 bouwbedrijven.

Minimaal 10 reviews

Een veel genoemd punt was volgens Groot dat er vaak bedrijven bovenaan staan met maar enkele reviews. “We hebben daarom de vraag gesteld aan het EIB: wanneer is een gemiddeld cijfer betrouwbaar? Bij minimaal 10 beoordelingen blijkt de betrouwbaarheid fors omhoog te gaan. Daarom hebben we dat als grens ingesteld.”

Bedrijven met minder dan tien reviews zijn nog wel zichtbaar in de zoekresultaten, maar lager op de lijst. “Bedrijven die actiever bezig zijn met reviews worden hierdoor beloond.”

Actuele cijfers

Actuele beoordelingen gaan zwaarder wegen. Groot: “Grotere bedrijven gaven aan dat ze zoveel reviews hebben dat een opgaande lijn nauwelijks zichtbaar is. Sta je al heel lang op een 7 en scoor je het laatste jaar steeds een 8, dan is dat nauwelijks terug te zien in het gemiddelde. Dat is met de nieuwe weging veranderd en zal een bouwer die recentelijk goed/beter presteert dat terugzien in zijn eindscore”

Reviews waren tot dusver onbeperkt geldig. Vanaf nu tellen alleen reviews van de laatste 3 jaar mee, waarbij die van het laatste jaar 50% van het gemiddelde cijfer bepalen, die van 2 jaar geleden 30% en die van 3 jaar geleden 20%. “Actueel presteren wordt dus beloond, maar andersom geldt dat natuurlijk ook.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.