#Bedrijfsvoering

AFNL: initiatiefwet terugdringen betaaltermijnen aanscherpen

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) vindt het een goede zaak dat de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer heeft aangegeven de Initiatiefwet terugdringing Betaaltermijnen te willen aanpassen van zestig naar dertig dagen bij uitblijven van effect van de 60-dagen termijn.

Mkb-aannemers merken nauwelijks effect van aanpassing van betaaltermijnen door grote bedrijven aan het mkb na de inwerking treding van de Initiatiefwet in juli 2017. Negentig procent van de mkb-aannemers in bouw en infra merkt niets van de nieuwe wetgeving. In de infrasector is dit zelfs 98%. Dit blijkt uit onderzoek dat de Aannemersfederatie jaarlijks door Panteia/EIM laat doen naar het betalingsgedrag van opdrachtgevers.

Helaas heeft de politieke druk om met wetgeving en boetes lange betalingstermijnen te bekorten en daaraan een maximum van 60 dagen te verbinden, niet geleid tot verandering van het betaalgedrag van opdrachtgevers, zo constateert de werkgeversvereniging. De AFNL had met de initiatiefnemers in de Tweede Kamer – Agnes Mulder, Jacques Monasch en Mei LI Vos – gehoopt dat de wet ervoor zou zorgen dat lange betaaltermijnen van soms 90 tot 120 dagen tot het verleden gaan behoren, omdat grote bedrijven een rente moeten betalen aan het mkb als zij zich niet aan de maximale betaaltermijn van 60 dagen houden.

Nationale Schildersvakprijs 2020

60 dagen

Echter, naar nu blijkt is er weinig effect van de wet merkbaar en lijkt het er op dat sommige opdrachtgevers hun termijnen oprekken naar de wettelijke grens van 60 dagen. Ook blijft de systematiek van de renteboete in de praktijk lastig, ziet de AFNL. Als een mkb-bedrijf zelf zijn opdrachtgever de renteboete moet opleggen, is het de vraag of dit werkt daar dit direct invloed heeft op de relatie opdrachtgever – opdrachtnemer.

Mkb-aannemers fungeren bij opdrachtgevers door het oprekken van betalingstermijnen veelvuldig als ‘kredietverstrekker’ en komen daardoor soms zelfs in financiële problemen. Aanpassing van de corrigerende wettelijke betalingstermijn naar 30 dagen zou de scherpe kantjes van de vrije markteconomie verder af kunnen halen, aldus de AFNL.

Offertetermijn

Daarnaast hoopt de Aannemersfederatie dat de staatssecretaris en Tweede Kamer ook willen kijken naar het oprekken van offertetermijnen door overheidsopdrachtgevers, die eveneens leiden tot oprekking van betalingstermijnen. Hier lopen veel mkb-aannemers tegenaan die werken voor gemeenten, provincies en andere overheidsopdrachtgevers. Een tweetal pilots om hieraan paal en perk te stellen vanuit MKB INFRA (de mkb-aannemers in de infrasector), hebben inmiddels tot positieve resultaten voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers geleid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.