#Bedrijfsvoering

Algemene Voorwaarden in plaatjes?

De beroemde en beruchte kleine lettertjes, meestal opgenomen in Algemene of Uitvoeringsvoorwaarden in minuscuul klein schrift op de achterkant van offertes, worden heel slecht gelezen. Ik vertel daar geen nieuws mee. De AV worden pas bestudeerd en belangrijk als het er werkelijk op aan komt.

Met toenemende verbazing constateer ik echter bij het werk dat ik doe in diverse Geschillencommissies, dat ook aannemers hun eigen voorwaarden slecht kennen of ontoereikend toepassen en zo dus een onnodig (financieel) risico nemen. Zeker als het gaat om meer- en minderwerk wordt er te vaak gehandeld tegen de eigen (opgestelde) regels in.

Meerwerk is bij voorbaat vaak een discussiepunt; zaak dus om daar zorgvuldig mee om te gaan. Het is ook niet ongebruikelijk dat vooral bij particuliere klanten de meerwerkpost in veel gevallen oploopt tot 25% van de aanneemsom.

De Algemene Voorwaarden zijn er niet voor niets. Er zijn allerlei voorwaarden opgenomen om de communicatie en uitvoering tussen partijen goed te laten verlopen. Zo is er in de meeste gevallen ook een artikel opgenomen over hoe met meer- en minderwerk om te gaan, zoals vooraf de goedkeuring van opdrachtgever over het extra werk. Je zou zeggen dat dat logisch is, immers ook op die manier wordt een aanneemsom afgesproken.

Nee, sommige hardwerkende en goedbedoelende opdrachtnemers gaan uit van een ijzersterk vertrouwen dat er bestaat tussen de klant en de aannemer, dat al die extra poespas van getekende meerwerkopdrachten maar onnodig werk met zich meebrengt. “We kennen elkaar toch? Papierwerk doen we achteraf wel…, eerst moet het werk klaar…”, komt letterlijk in de verweren terug.

Ja, wat moet je daar nu mee, als er een zoveelste meerwerk onenigheid op de tafel bij de Geschillen- of Arbitragecommissie terecht komt? Wijzen op het naleven van de Algemene Voorwaarden heeft achteraf geen nut meer. Zover was de aannemer zelf ook al gekomen. Maar wat dan?

Plaatjes, dacht ik, de Algemene Voorwaarden in plaatjes, dat is het! In onze moderne maatschappij spelen beelden een toenemende belangrijke rol. Lezen is te veel gevraagd, dus alles samenvatten in beeld. Maar…, hoe beeld je de Algemene Voorwaarden in plaatjes uit? Goeie vraag. Geen jurist die me daar bij op weg kan helpen. Gedoemd tot mislukken, helaas.

Blijft dus over dat wat we niet in plaatjes kunnen uitdrukken, in woorden moeten zetten. Gevolg is ook nog eens dat het aantal woorden in de Voorwaarden in de loop van de jaren alleen maar is toegenomen. Nog meer redenen dus om vooral niet te lezen. Blijft echter wel een onbetwist punt om zelf als aannemer de Algemene Voorwaarden te kennen en… ze ook nog eens strikt toe te passen. En als ‘ervaringsdeskundige’ moet ik u op het hart drukken uw eigen regels na te komen om niet onnodig risico te nemen, zeker in de situatie van meer- en minderwerk.

Laat u niet verleiden tot: “… het komt wel goed…” De Algemene Voorwaarden zijn er niet voor niets. O ja, u kunt wel een plaatje maken, zoals we dat zo beeldend kunnen uitdrukken: …een meerwerkplaatje…

1 reactie op “Algemene Voorwaarden in plaatjes?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.