#Bedrijfsvoering

Begroten met varkens

Allereerst de beste wensen voor 2021! Hopelijk kunnen we ergens dit jaar weer in de kroeg zitten of op de latten staan in Oostenrijk. Laten we maar eenvoudig beginnen, met een ludieke column. Ik ben namelijk weer een geweldige ervaring rijker.

Ik had onlangs een gesprek met Klaas. Eigenaar van een groot bouwbedrijf, voornamelijk gericht op de utiliteitsbouw. Naast het bouwen van kantoren en hallen ligt de focus ook op de realisatie van schuren. Voor varkens. Twee mensen in het bedrijf van Klaas zijn continu bezig met het begroten van projecten. Alleen het onderdak voor de varkens begroot hij zelf. Want ‘mooi werk’ en ‘het duurt maar een half uur per schuur’. Die laatste opmerking trok mijn aandacht. Een schuur calculeren in een half uur is bijzonder, weet ik met mijn jarenlange ervaring in de bouwnijverheid. Dus vroeg ik om uitleg.

“Je moet niet te moeilijk doen”, was het antwoord van Klaas. “Ik vraag gewoon hoeveel varkens er in de schuur komen en dan weet ik de prijs van hun onderkomen. Ofwel: 2.500 varkens keer een bepaald bedrag is de aanneemsom.” De elementenbegroting is geen onbekend terrein voor mij, maar dit is wel een heel bijzonder ‘element’.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Een schuur voor varkens calculeren in een half uur. Bijzonder.’

Later kreeg ik van de werken de nacalculatie te zien. Klaas had het soms bij het rechte eind, maar sloeg de plank ook wel eens volledig mis. En niet alleen negatief. Ik heb hem het dringende advies gegeven de varkensschuren voortaan toch te laten calculeren door één van zijn twee calculators. Het staat hem natuurlijk vrij om er daarna zijn eigen rekensommetje op los te laten.

Ik realiseerde me dat er in deze tijd nog altijd directies bezig zijn zoals we dat vroeger deden op de achterkant van een sigarendoosje. Nostalgie is mooi; de werkelijkheid is echter drastisch veranderd ten opzichte van die ‘sigarendoos-tijd’.

De nostalgie van net voor corona mag wat mij betreft wel terugkomen. Liefst morgen al. Dus blijf gezond en hopelijk kunnen we weer spoedig naar de Bouwbeurs. Of wat je ook maar wilt bedenken.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.