#Bedrijfsvoering

Belangenverstrengeling tussen koper en verkoper

De Nederlandse economie – en ook de bouw – valt de laatste jaren van de ene in de andere crisis. Eerst de kredietcrisis en nu de stikstof- of PFAS-problematiek. En corona, niet te vergeten. Als je de laatste berichten moet geloven, krijgen we tevens last van de geluidsnormen.

Tot op heden hebben een groot aantal bedrijven in de bouwnijverheid nog geen of beperkt last gehad van corona. Maar laten we niet te vroeg juichen. Veel bedrijven hebben het zwaar en de werkloosheid zal toenemen. De architecten hebben al minder werk en dat betekent: wat niet op de plank wordt getekend, wordt niet gebouwd.

Bij de laatste overnames in onze praktijk is er vrijwel altijd sprake van een earn-out methode. Er wordt een deel van de koopsom bij aanvang betaald en een deel van de koopsom is afhankelijk van de toekomst. We komen in de kern diverse methodes tegen: van een omzetafhankelijke tot een winstafhankelijke regeling. We zien te vaak dat een earn-out niet voldoet aan de voorwaarden en afspraken om grote ellende te voorkomen.

In de column van september heb ik een voorbeeld beschreven hoe het niet moet. Bij de waardebepaling ‘boter bij de vis’ is het bedrag altijd veel lager dan bij de waardebepaling met de earn-out methode. Een koper wil echt veel meer betalen als de toekomst ‘geborgd’ is in een waardeformule.

De toekomst is op dit moment erg onzeker en dat geeft belangenverstrengeling tussen koper en verkoper. Verkoper: “We hebben het druk en blijven het druk houden.” Koper: “Corona kan een groot probleem worden en de mensen durven niet meer te investeren, zodat dit druk op de markt gaat geven.”

Wat het gaat worden, zullen we wel zien. Zorg er in elk geval voor dat de overnameformule voldoet aan de voorwaarden en condities om de toekomst goed te borgen.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.