Expertcase
#Bedrijfsvoering

Belastingdienst: Vijf tips voor startende ondernemers in de bouw

Ook in de bouw starten nog steeds nieuwe ondernemers. Ben jij net voor jezelf begonnen als klusjesman of ben je je eigen stukadoors-, schilder- of timmerbedrijf gestart? Met deze vijf tips haal je het meest uit je onderneming en je belastingzaken.

(1) Kijk op welke belastingvoordelen jij recht hebt

Doe hiervoor de OndernemersCheck. Als je ‘Ondernemer voor de inkomstenbelasting’ bent, kun je in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals de MKB-winstvrijstelling en mogelijk ook de zelfstandigenaftrek. Je mag dan een extra bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

(2) Houd vanaf het begin een goede administratie bij

Dat is verplicht als je gaat ondernemen. Je moet je administratie zelfs 7 jaar bewaren. Maar een goede administratie zorgt er vooral voor dat jij op elk moment inzicht hebt in je kosten, omzet en winst. Hierdoor kan je op tijd bijsturen als dat nodig is. Werk bijvoorbeeld met online boekhoudsoftware. Dat bespaart je ook tijd bij je btw-kwartaalaangiften en jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

(3) Gebruik het juiste btw-tarief op je facturen

In de bouw gelden verschillende btw-tarieven. Zo vallen het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar onder het 9% tarief. Plaats je een wand of leg je een vloer, dan geldt het 21% tarief. Vermeld de btw-bedragen apart op je factuur. Werk je als onderaannemer in de bouw?  Dan is mogelijk de verleggingsregeling van toepassing. Je schrijft dan geen btw op de factuur, maar ‘btw verlegd’.

(4) Check welke kosten je zakelijk mag aftrekken

Als je kosten voor zakelijke doeleinden maakt, zijn ze meestal aftrekbaar. Dat betekent dat je de kosten van je opbrengst mag aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Hier check je of je jouw kosten voor zakelijke doeleinden mag opvoeren.  

(5) Gebruik je jouw bestelbus ook privé? Vergeet dan niet je ritten te registreren

Over de privé-gereden kilometers moet je namelijk btw betalen. Ook heb je te maken met bijtelling voor de inkomstenbelasting als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Check belastingdienst.nl/starters voor meer tips en hulpmiddelen of neem deel aan één van de gratis online webinars

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Belastingdienst.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.