#Bedrijfsvoering

‘Bescherm onderaannemers met O-rekening’

Bij het faillissement van een groot bouwbedrijf zijn de onderaannemers vaak de dupe. Daarom bedacht René Brown van aannemingsbedrijf Oxalis in Opmeer de O-rekening: een rekening waarop het deel van de opdrachtsom dat voor de onderaannemers is bedoeld, gestort wordt.

De O-rekening moet beheerd worden door de opdrachtgever en werkt als volgt: als de hoofdaannemer een termijn declareert, wordt naar rato van de verdeling van het werk tussen hoofdaannemer en onderaannemers ook de betaling gesplitst. De hoofdaannemer krijgt het percentage voor het werk dat hij zelf verricht en de rest wordt gestort op de O-rekening. Van die rekening kunnen alleen onderaannemers betaald worden. Gaat een hoofdaannemer failliet, dan gaat dat niet ten koste van de onderaannemers. “Nu kunnen wij fluiten naar onze centen,” zegt Brown.

Het idee voor de O-rekening is afgeleid van de G-rekening. Daarop stort de hoofdaannemer een percentage van de aanneemsom. Dit geld komt pas vrij als de hoofdaannemer en alle onderaannemers de sociale premies voor werknemers hebben afgedragen. Zijn niet alle sociale lasten betaald, dan kan bijvoorbeeld de belastingdienst een deel van het bedrag op de G-rekening claimen.

René Brown hoopt dat de politiek zich over zijn idee gaat buigen en dat onderaannemers straks wettelijk beter beschermd zijn tegen faillissement van een hoofdaannemer.

1 reactie op “‘Bescherm onderaannemers met O-rekening’

 1. Al meerder jaren is er de wens van partijen, die schade ondervinden van faillissementen, om betalingen binnen de bouwketen anders te organiseren, de ontwikkeling van een “O-rekeniging” is vaak geroepen maar nooit ingevuld. Juist dat heeft Co-Paybouw nu gedaan. Ik hebben ook contact gehad met de heer Brown over zijn wens tot het oprichten van een O-rekening. Zijn O-rekening klinkt mooi maar is helaas niet zo eenvoudig te realiseren.

  Wie de partij ook is, die de O-rekening beheert, het kan nooit iemand zijn die onderdeel uitmaakt van de bouwketen. Dus niet de opdrachtgever of opdrachtnemer.

  Het beheer van de O-rekening door de opdrachtgever klinkt mooi maar geeft geen garanties richting aannemer en onderaannemer zodra de opdrachtgever niet meer betaalt of failliet gaat. Vandaar dat een onafhankelijke partij als Co-Pay voor alle partijen, zowel de opdrachtgever als de hoofdaannemer en de onderaannemers de schade voor alle partijen tot een minimum weet te beperken.

  Aan het ontwikkelen van onze betaalservice ging een jaar voorbereiding vooraf. Hier komen veel juridische en financiële aspecten bij kijken.
  Hiervoor hebben wij dan ook overleg gehad met opdrachtgevers, opdrachtnemers, banken, juristen, notarissen en natuurlijk De Nederlandse Bank en De Autoriteit Financiële Markten.
  Sinds mei 2013 zijn wij actief op de markt.

  Door een goede samenwerking met de Aannemersfederatie, die ons in de ontwikkeling van de Co-Pay en Co-Paybouw diensten heeft gesteund, hebben wij het voor elkaar gekregen om een gepatenteerde dienst te ontwikkelen die ALLE partijen beschermt.

  Afgelopen week heeft Co-Pay Bouw de prestigieuze VVCM/MaxCredible innovatie Award 2013 gewonnen.

  De jury roemde Co-Pay voornamelijk om het eenvoudige principe waarop het concept is gebaseerd:
  “Co-Pay hanteert een eenvoudig principe dat gelden aangewend moeten worden waar het voor bestemd is. De door haar geboden oplossing zorgt dat geldstromen bij de juiste bedrijven komt en op het juiste tijdstip. De eenvoud is vaak de kracht van de oplossing.”

  Co-Pay Bouw is een sterk innovatief betalingssysteem ontwikkeld voor de gehele bouwsector. Het biedt antwoord op een aantal problemen rond de financiële afhandeling van bouwprojecten, zoals:
  Bureaucratische aspecten van borgstellingen (Naborg, banken, kredietverzekeraars e.d.)
  Kostenverhoging als gevolg hiervan
  “Meezuigeffect” voor onderaannemers bij faillissement van de hoofdaannemer
  Gebrek aan vertrouwen van marktpartijen onderling als gevolg van bovenstaande fenomenen
  Ontbreken van transparantie bij ketensamenwerking

  Kernkwaliteiten:
  Vertrouwen van marktpartijen onderling
  Professioneel risicomanagement
  Centrale procesbewaking door onafhankelijke notaris
  Zekerheid van betaling voor aannemers, onderaannemers, installateurs etc.
  Zekerheid voor opdrachtgevers (woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, etc.) dat gelden niet oneigenlijk gebruikt worden
  Kostenbesparing.

  Co-Pay Bouw zorgt ervoor dat financiële schade als gevolg van faillissementen en het niet nakomen van afspraken tot het verleden behoren. Co-Pay Bouw bespaart uw kosten voor bankgaranties en kredietverzekeringen en brengt de total cost of contracts fors naar beneden. Co-Pay Bouw claimt dat de aanneemsom van een project minimaal 5% kan worden gereduceerd.

  Manager marketing & Strategie Arjen de Vries:
  “Tegenwoordig hebben we het vaak over ketensamenwerking waarbij de opdrachtgever en hoofdaannemer samen met de onderaannemers en leveranciers een project zo efficiënt mogelijk proberen te realiseren. Deze ketensamenwerking werkt alleen wanneer de partijen in de bouwketen voldoende vertrouwen in elkaar hebben. Het roept om een eenduidige en transparante methode van betalen. Juist Co-Pay zorgt ervoor dat iedereen in de keten met vertrouwen en op basis van gelijkwaardigheid zijn of haar dienst kan verlenen. Het is aanmoedigend om te weten dat dit principe nu ook is beloond door een vakkundig jury met het VVCM/MaxCredible Innovatie award 2013.”
  Dat het gebruik maken van een geblokkeerde rekening zoals Co-Paybouw deze heeft ontwikkeld

  Tevens is alle informatie ook te vinden op onze sites:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.