#Bedrijfsvoering

Betere tweede helft ondanks einde BTW-regeling

Over de hele linie was de tweede helft van 2015 voor de bouw beter dan de eerste helft. Ondanks het einde van de laag-btw-regeling. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de maanden oktober en november is uitgevoerd onder 400 bedrijven.

Per saldo zijn er meer architecten, aannemers B&U, klusbedrijven en installateurs die in het tweede halfjaar een toenemend aantal offerteaanvragen en opdrachten van particuliere opdrachtgevers hebben gekregen. Dit heeft ook een positief effect gehad op de omzet van deze bedrijven. Het wegvallen van de BTW-regeling heeft dus over de gehele linie – individuele bedrijven daar gelaten – geen negatieve effecten gehad op de bouw- en installatiesector. De vooruitzichten voor 2016 zijn ook positief.

Positief saldo

Slechts één op de vijf bedrijven heeft minder aanvragen en opdrachten gekregen en een lagere omzet behaald in het tweede halfjaar van 2015. Hier staat tegenover dat één op de drie bedrijven juist meer aanvragen en opdrachten heeft gekregen. Dit geldt voor opdrachten van zowel de particuliere als de professionele opdrachtgevers. Alles bij elkaar levert dit een positief saldo op, oftewel over de gehele breedte van de bouw- en installatiesector zien we een positieve ontwikkeling. Ook als de procentuele daling of stijging in ogenschouw wordt genomen dan is het saldo nog positief, alhoewel wel iets minder positief. Dit betekent dat de daling bij bedrijven sterker is dan de stijging bij de andere bedrijven.

Alle cijfers en tabellen staan hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.