#Bedrijfsvoering

Bewonersgedrag meetbaar met app

Met de app kan een bewoner nauwkeurig zijn thuissituatie en gedrag invoeren voor een maatwerkadvies.

MijnGroeneApp moet bewoners helpen beter inzicht te krijgen in hun energieverbruik en biedt opties voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Deze app kijkt daarbij naar de bouwkundige en installatietechnische component van de energierekening én naar bewonersgedrag.

De bouwsector heeft zich wat te lang blindgestaard op gebouwgebonden energieverbruik, met het daaraan gekoppelde energielabel. Voor techneuten interessant, maar het zegt de bewoner niet zoveel. De EPC, een heilig getal in bouwkringen, al helemaal niet.

Er is, kortom, te weinig aandacht geweest voor de mens en zijn huiselijke gewoontes. En dat terwijl het energieverbruik van een woning voor gemiddeld veertig procent wordt bepaald door bewonersgedrag. Hoe hoog de thermostaat wordt gezet, hoe lang iemand doucht, het arsenaal aan apparaten in een woning – het heeft begrijpelijkerwijs allemaal invloed op de jaarafrekening. “Let wel: die veertig procent is ook maar weer een gemiddelde”, zegt Anton Sinke van SamenGroen, de organisatie achter de app. “Voor zuinig levende gezinnen is het misschien maar twintig procent van het totaal, voor anderen juist veel meer. Waar het om gaat: op veel besparingswebsites worden gemiddelde getallen gegeven. Ook wordt maar niet ingezien dat bij samengestelde maatregelen de rendementen omlaag gaan. Daardoor ontstaan vaak te hoge verwachtingen.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Maatwerk

Om bewoners een maatwerkadvies te geven voor energie besparen heeft SamenGroen een app ontwikkeld die bewust ook déze component meeneemt: MijnGroeneApp.

De bewoner kan in deze app allerlei gegevens over zijn huis invoeren. Het begint met het elektra- en gasverbruik, eventuele terug aan het net geleverde kilowatturen, kenmerken van de woningen (type, bouwperiode) en samenstelling van het gezin. Direct geeft de app adviezen over te nemen maatregelen, wat ze opleveren en in hoeveel tijd de investering is terugverdiend.

Daarna kan tot op detailniveau (welke apparaten zijn er en hoe intensief worden ze gebruikt, is de voordeur geïsoleerd of niet, welke temperatuur heerst er in huis) het huis worden ‘getweaked’ voor een nauwkeuriger resultaat en dito adviezen. De rekenkundige input voor de app, zeg maar wat onder de motorkap gebeurt, wordt gecontroleerd door Nieman Raadgevende Ingenieurs.

Leveranciers en bouwpartijen

De basis-app is gratis, maar de makers richten zich niet alleen op particulieren. Zo kunnen leveranciers van apparatuur meedoen en hun producten aanmelden. Wanneer iemand advies krijgt om te investeren in een zonneboiler, is dat productonafhankelijk, maar klikt hij de link aan voor meer informatie, dan krijgt hij een overzicht van leveranciers.

Bouwpartijen zoals aannemers, installateurs en adviseurs hebben er ook wat aan. Een aannemer koopt voor 1250 euro per jaar een licentie, waarmee hij als adviserende en/of uitvoerende partij wordt genoemd in de app en kan daarnaast – in bundels van 30 – inlogcodes afnemen (die bundel kost 750 euro). Die codes kan hij verstrekken aan klanten. Daarmee kunnen vooraf adviezen worden gegeven en bijvoorbeeld ook goede voorspellingen worden gedaan over de energierekening ná een verbouwing, of na verhuizing naar een nieuwe woning (op basis van gedrag in het oude huis).

Sinke: “Een bewoner die de inlogcode activeert, geeft daarmee ook aan het goed te vinden dat een aannemer meekijkt met die gegevens. We moeten als sector snappen dat het belangrijk is om te monitoren. Op die manier zullen er ook nieuwe inzichten ontstaan en nieuwe producten.”

‘Energiebesparing toegankelijk voor de burger’

Vijf, zes jaar geleden was Anton Sinke op zoek naar gegevens over persoonlijk energieverbruik. “Bij wie ik ook kwam – de TNO’s van deze wereld – niemand had die informatie”, zegt Sinke. Hij ging daarom zelf op onderzoek uit. Dankzij een geïnteresseerde wethouder mocht hij in een wijk in Teylingen bewoners bevragen over hun gedrag. Driekwart van de huishoudens deed mee.

De app draait het om en laat mensen zelf de gegevens aanleveren, want het is volgens de makers ondoenlijk om voor 2050 – waarin de bebouwde omgeving energieneutraal moet zijn – miljoenen huishoudens in Nederland te gaan bevragen over hun energieverbruik in huis. “Als aannemer kun je dat niet boven water halen. Energie besparen wordt hiermee toegankelijker voor de burger. Hij kan zelf mede bepalen wat de beste ingreep is in zijn huis. Daardoor staat hij ook steviger tegenover adviezen van marktpartijen, bij wie het verdienmodel nog te vaak draait om eigen profit.”

Downloaden

De app is het best te bekijken op een tablet. Hij is te downloaden in de App Store voor de iPad en in de Google Play Store voor Android-toestellen. Een webversie is beschikbaar op www.mijngroeneapp.nl

Dit artikel staat in de Aannemer van januari 2015. Klik hier voor een (proef)abonnement. 

1 reactie op “Bewonersgedrag meetbaar met app

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.