#Bedrijfsvoering

‘BIM en lean geen innovaties op zich’

BIM en lean zijn geen innovaties op zich, maar ‘slechts’ tools om te vernieuwen. Dat zegt Marjet Rutten in een interview in Aannemer naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Van ‘kan nie’ naar passie’.

“Waar het om gaat: je moet als bedrijf leren denken in toegevoegde waarde. Bouwers en installateurs roepen dat het – zeker in de huidige markt – alleen gaat om de prijs. Veel bedrijven in de sector zijn niet echt in staat om onderscheidend te zijn of dat te laten zien. Ze roepen allemaal dat ze zich onderscheiden van elkaar op kwaliteit – wat ze niet hard kunnen maken – en service en dat ze de klant ontzorgen. Dat zegt dus niets. Je moet het geloofwaardig maken. Daarom ben ik heel blij met vergelijkingswebsites zoals Bouwprestaties.nl – waar de eindgebruiker zich kan uitspreken over de kwaliteit van dienstverlening van de bouwer – en initiatieven als NiaNesto van Portaal, waar aangetoond energienotanul moet worden gebouwd en kwaliteit dus meetbaar wordt.”

Rutten is veelgevraagd marketeer, innovator, spreker, dagvoorzitter en lid van het Bouwteam van Minister Spies. Ze schreef eerder onder meer de boeken ‘Van Yab Yum naar Dim Sum’, over vernieuwing in de bouw, en ‘Van Weerstand naar Transparant’ over social media. Net als die boeken is ‘Van ‘kan nie’ naar passie’ tot stand gekomen met hulp van veel koplopers in de bouw-, installatie en vastgoedsector. Bedrijven die al wel stappen hebben gezet en zaken anders aanpakken, in meer of mindere mate.

Lees het hele interview met Marjet Rutten in het nieuwe nummer van Aannemer. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

(Foto: Herbert Wiggerman)

1 reactie op “‘BIM en lean geen innovaties op zich’

  1. De uitspraak dat lean een tool is, geeft weer dat zelfs mensen die veel over verandering in de bouw weten, nog niet bevatten wat lean allemaal echt inhoudt. Lean is geen tool, maar een zeer paradoxale denk- en werkwijze waarmee je (ultiem) een lerende organisatie wordt. Bij lean draait het niet zozeer om minder (hoewel de naam dat impliceert), maar juist om meer. Regel 1 van lean-denken is leren denken in toegevoegde-waarde! En juist het lerende zorgt ervoor dat je innovatief kunt zijn, en meer waarde kunt leveren. Ik ben er mee eens dat je prestaties moet kunnen meten en vergelijken, het liefst objectief. Kom op Marjet Rutten, lees eens een goed boek over lean! (Ik weet er nog wel een 😉

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.