#Bedrijfsvoering

Biobased bouwen, NeroZero, prefab baksteen lateien

Lokale bouwers krijgen bij de realisatie van kenniscentrum Biosintrum in Oosterwolde de kans om te werken met biobased bouwmaterialen. Bouwbedrijf Doornenbal uit Appelscha, Bouwgroep De Jong en Bouwbedrijf Buiteveld (beiden uit Oosterwolde) hebben de handen ineengeslagen. Het project siert de cover van het komende nummer van vakblad Aannemer, dat vrijdag op de mat ligt.

Met de oprichting van Natuurlijk Bouwen BV willen de drie bouwers de mogelijkheid om met nieuwe bouwmaterialen aan de slag te gaan met beide handen aangrijpen. “We zijn er van overtuigd dat dit de toekomst is. Biosbased vraagt om een andere benadering dan traditionele bouw. We hebben het over specifieke materialen met specifieke eigenschappen. We hoeven geen koploper te zijn, maar blijven wel graag in de pas lopen met ontwikkelingen”, legt directeur Jacob Koopmans van Bouwbedrijf Buiteveld uit in het artikel.

Ook in dit nummer van het vakblad:

NeroZero

In de NeroZero meet- en demonstratiewoning in Heerhugowaard zijn technieken en oplossingen samengebracht die zorgen voor een gezonde, comfortabele, energiezuinige en aardgasloze woning. Geen huis van de toekomst, maar een woning die nu gebouwd kan worden. Willem Koppen van Koppen Bouwexperts, die de demowoning met TNO bedacht en monitort en alle betrokken leveranciers bij elkaar bracht, gaat de woningen zelf op een eigentijdse wijze ontwikkelen. Het ventilatieconcept is het meest vernieuwend en veelomvattend. Motto: ‘natuurlijk als het kan, mechanisch als het moet’.

100 jaar oud

Nieuwe dakramen gemaakt van honderd jaar oud sloophout worden toegepast bij een renovatieproject in Eindhoven. Velux produceert de ramen van het hout dat A. van Liempd Sloopbedrijven verkreeg bij de sloop van oude Rotterdamse woningen.

Prefab baksteen lateien

Metselwerkspecialisten Steffie van Wijlick en Harrie Vekemans nemen het prefab baksteen latei onder de loep. Prefab bakstenen lateien bieden veel voordelen voor de bouwsnelheid en -kwaliteit en kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Met een betonlatei als basis, maar ook van volle bakstenen. Wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten per type?

Vlas in de bouw

In Zeeuws-Vlaanderen groeit veel vlas. Niet zo vreemd dus dat FaktorPlus Zeeland onderzocht wat het met dit materiaal kan doen in de bouw. Een mobiel biobased kantoortje werd al gebouwd, de eerste corporatiewoningen gerenoveerd. “Technisch kan het allemaal, maar we kunnen nog geen meters maken.”

Geïnteresseerd? Neem een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.