#Bedrijfsvoering

Blog: Belastingdienst in de rol van onderhandelaar

Bij een bedrijfsoverdracht in de familie wordt regelmatig gebruikgemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Daarbij kan de mogelijkheid van een ruime schenkingsvrijstelling benut worden en komt de waarde van het bedrijf, alsmede de mening van de Belastingdienst over deze waarde aan de orde. In onze praktijk moeten we er rekening mee houden dat de Belastingdienst zich opstelt als ‘onderhandelaar’ bij die waardebepaling.

Bij toepassing van de BOR maken we eerst een waardebepaling gebaseerd op de marktwaarde. Deze marktwaarde wordt door ons vastgesteld op basis van 35 jaar ervaring en minimaal 500 overnames van bedrijven in de bouwnijverheid. Maar de Belastingdienst zal als reactie onze marktwaarde met een pennenstreek verhogen. Stel de marktwaarde is 100, dan is hun reactie dat de marktwaarde 150 of zelfs meer is. Zoals een inspecteur het ons uitlegde: “We gaan altijd een stuk hoger zitten met de waarde om te kunnen onderhandelen.”

Bijzondere handelswijze

In een bepaalde situatie hebben we zelfs meegemaakt dat de Belastingdienst uitging van 10 keer EBITDA, terwijl gemiddeld in de bouw 4 keer EBITDA wordt gehanteerd voor de waardebepaling.

In het gesprek met de Belastingdienst over dit bedrijf was na een half uur de door de Belastingdienst gehanteerde waarde al gezakt naar 7 keer EBITDA. Toch een bijzondere handelswijze. Eigenlijk bent u als eigenaar van een bedrijf in die gesprekken met de Belastingdienst ‘koper’ geworden van uw eigen bedrijf!

Kennelijk wil de Belastingdienst dat je een rapport indient met een lagere waarde dan de marktwaarde om uiteindelijk via onderhandelingen op de juiste waarde uit te komen. Mijn vraag is dan ook: is deze manier van handelen door de Belastingdienst wel normaal of eigenlijk acceptabel?

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 02-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.