#Bedrijfsvoering

Blog | Capaciteits- of strategische koper?

De bouw verandert veel sneller dan vroeger, dat is voor u geen nieuws. En die snelle verandering heeft ook gevolgen voor de waarde van een bedrijf. In mijn verkoopportefeuille zit een mooi vastgoed onderhoudsbedrijf, met een omzet van ongeveer vier miljoen euro en een personeelsbestand van vijftien medewerkers. Het bedrijf werkt voornamelijk voor professionele opdrachtgevers en het resultaat is prima.

Kortom voor een mooi onderhoudsbedrijf zijn diverse kopers in de markt. Maar daar zit nu ook de kern van deze column. Is de koper die belangstelling heeft een capaciteitskoper of een strategische koper?

Interesse in het hele bedrijf of enkel het personeel?

Het is zaak dit zo snel mogelijk vast te stellen, omdat er veel tijd en kosten verloren gaan als het om een capaciteitskoper gaat. Een strategische koper heeft interesse in het totale bedrijf en een capaciteitskoper alleen maar in het personeel.

Ik bespaar u alle details, maar op een bepaald moment zei een capaciteitskoper tegen mij: “Ik weet exact wat dit bedrijf nu waard is.” Met verbazing keek ik de man aan, want hij had nog geen enkel financieel of ander gegeven over het bedrijf ontvangen. Spontaan ging hij verder: “Eigenlijk heb ik op dit moment te veel werk in deze regio en daarom heb ik geen interesse in de klanten van het bedrijf, maar meer in de werknemers. De waarde is vijfduizend euro per vakman en tienduizend euro per uta-medewerker en daarom is die waarde gemakkelijk vast te stellen.”

Maar ook strategische kopers zullen niet de hoofdprijs willen betalen voor een bedrijf, omdat ze zich realiseren dat de bouw in een halfjaar kan ‘omdraaien’. De oude kreet van zeven magere jaren en daarna weer zeven vette jaren is absoluut geen vaststaand gegeven meer in de Nederlandse markt.

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 5-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.