#Bedrijfsvoering

Blog: Ervaringen met Kwaliteitsborgers

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Vanuit onze rol als interne kwaliteitsborger horen wij van aannemers diverse meningen over hoe de externe kwaliteitsborger acteert of kan acteren op een proefproject. Er zit nogal verschil tussen. Ze toetsen aan dezelfde wet- en regelgeving, maar de invulling van de rol gebeurt op meerdere manieren. Hieronder een overzicht van ervaringen uit het veld.

Grondiger getoetst

De kwaliteitsborger toetst aan de voorkant op bouwbesluiteisen, net als de gemeente maar dan iets grondiger, zo lijkt het. We horen nu meer bij aannemers dat er in de voorbereidingsfase al foutjes uit zijn gehaald met betrekking tot het Bouwbesluit. Het positieve hiervan is dat het verbeteren op papier minder kost dan iets herstellen tijdens de bouw. Ook voorkom je discussie als je al aan het bouwen bent.

Theoretische benadering

Datzelfde Bouwbesluit kan heel ver gaan wat betreft specifieke eisen en dat kán leiden tot een discussie tot vier cijfers achter de komma, terwijl er geen groot risico aan hangt. We horen dat te veel de theorie wordt vastgehouden en dat kwaliteitsborgers te weinig vanuit praktijkervaring en ‘de geest van het Bouwbesluit’ handelen.

Globale vragen

De rol van een kwaliteitsborger houdt tevens in dat hij vragen stelt over het gebouwde en hoe dit is samengesteld, maar soms zijn deze vragen te algemeen. Zoals een foto met de tekst: ‘Voldoet dit aan de eisen?’ Uiteraard moet een bouwer op de hoogte zijn van eisen en verwerkingsvoorschriften, maar het helpt wel als er meer richting wordt gegeven met de vraag, zoals: ‘Voldoet deze wand op gebied van brandveiligheid aan de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant?’

Te verspreid

We zien ook dat er wordt gevraagd om vastlegging van bijvoorbeeld de toepassing van de juiste wapening en dat in een later stadium wordt gevraagd of de dekking ook voldoende is. Het is beter als controlevragen en bewijslast in één keer de lading dekken, ook al omdat een en ander later niet altijd meer is vast te leggen.

Steun en hulp

Praktische kwaliteitsborgers helpen de bouwers om op de juiste wijze bewijslast te verzamelen, zodat er minder onzekerheid is en een goed dossier kan worden opgesteld. Ook kan de kwaliteitsborger zelf met vertrouwen de verklaring afgeven. Dit werkt voor alle partijen prettig.

Hopelijk heb ik zo weer een inkijkje gegeven. Vragen? Stel ze gerust.

We horen nu dat er in de voorbereiding al foutjes uit zijn gehaald

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.