#Bedrijfsvoering

Blog: Kosten voor een accountant

Wekelijks hebben we via jaarrapporten inzage in de kostenstructuur van diverse bedrijven in de bouwnijverheid. Een van de onderdelen waar onze aandacht naar uitgaat zijn de kosten voor de accountant. Daar zien we zeer grote verschillen, zelfs bij bedrijven met dezelfde omzet.

Hieronder een praktijkvoorbeeld: Een accountant wilde graag dat een van zijn klanten (een aannemersbedrijf) een verbouwing voor hem zou gaan regelen. De afspraak was om dit op basis van regie uit te voeren.

De aannemer stuurde aan het eind van de opdracht een nota voor de ten behoeve van de accountant verrichte werkzaamheden met een totaalbedrag van 75.468,- euro. De factuur was nog niet koud bij de accountant binnen of de aannemer kreeg een belletje met de reactie of hij dit bedrag kon onderbouwen c.q. specificeren.

De reactie van onze aannemer was scherp. “Dat is geen probleem, maar gaarne ook de volgende keer jullie factuur goed onderbouwen.”

“Gaarne ook de volgende keer jullie factuur goed onderbouwen”

Het is opvallend dat grote accountantskantoren altijd met twee tot drie man moeten komen om een bepaald probleem op te lossen. Een voorbeeld: het waarderen van een klein bedrijf met een omzet van twee miljoen zou vanwege de bedrijfsovername bij een niet met name te noemen accountant ongeveer 25.000 euro kosten. Dit is absurd!

Kortom: maak duidelijke afspraken over wat er moet gebeuren en wat het mag gaan kosten.

Uiteraard is er een verschil tussen een telraamaccountant en een accountant die meedenkt met het bedrijf en goede adviezen geeft voor de toekomst.

Er zijn echter genoeg accountants die exact weten wat de temperatuur gisteren is geweest, maar hun vingers liever niet branden aan een uitspraak over de temperatuur van morgen.

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 01-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.