#Bedrijfsvoering

Blog | Wkb gaat grotendeels door

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

In mijn vorige blog berichtte ik dat het nog niet zeker was of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zou doorgaan. Inmiddels is er meer zekerheid. De Wet kwaliteitsborging voor nieuwbouw in gevolgklasse 1 gaat in per 1 januari 2024, maar de laatste wijziging is dat de Wkb voor verbouwactiviteiten een half jaar wordt uitgesteld naar 1 juli 2024. Ook worden projecten in gevolgklasse 2 en 3 later bij de Wkb betrokken.

De aanvrager van de omgevingsvergunning hoeft dus enkel een kwaliteitsborger in te schakelen bij nieuwbouw in gevolgklasse 1 én het gaat daarbij alleen over werkzaamheden waarvoor de vergunning na 1 januari 2024 wordt aangevraagd. Voor lopende werken hoeft geen kwaliteitsborger te worden ingeschakeld. Wel gaan de wijzigingen uit het Burgerlijk Wetboek van kracht worden op lopende werken.

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning na 1 januari 2024 wordt ‘vanzelf’ duidelijk of een kwaliteitsborger moet worden ingeschakeld, want die informatie zal verschijnen in het aanvraagscherm. Wel is het prettig om vooraf te weten wat er zoal onder gevolgklasse 1 valt.

Een korte opsomming van wat valt onder gevolgklasse 1

  • Grondgebonden woningen vallen onder gevolgklasse 1. Het maakt geen verschil of deze woning twee, drie of meer bouw- lagen heeft. Een project met meerdere grondgebonden woningen zal dus met een kwaliteitsborger te maken krijgen.
  • Een grondgebonden recreatiewoning valt ook onder gevolgklasse 1.
  • Een infrastructureel werk zoals een geluidsscherm dat lager is dan 20 meter maar hoger dan 5 meter, wordt bestempeld als een bouwwerk in gevolgklasse 1.
  • Een industriefunctie, ook met een klein kantoor erbij, valt onder gevolgklasse 1 als deze niet meldingsplichtig is op bijvoorbeeld brandveilig gebruik. Om niet meldingsplichtig te hoeven zijn, moet het gebouw binnen bepaalde kaders vallen wat betreft formaat en bezettingsgraad.
  • Een agrarisch bedrijf valt ook onder industriefunctie en valt dus onder GK 1 als het binnen bepaalde kaders valt.
  • Een drijvende woning of woonboot valt onder gevolgklasse 1.
  • Een brug, maximaal 20 meter lang en bestemd voor langzaam verkeer, valt onder gevolgklasse 1.
  • Een kunstwerk lager dan 20 meter en hoger dan 5 meter, is een bouwwerk dat valt onder gevolgklasse 1.

U komt pas met de kwaliteitsborger in aanraking als u ná 1 januari 2024 een vergunning aanvraagt. Alles daarvoor gaat nog via het bestaande systeem.

Bron: factsheet VNG Voorbeelden gevolgklasse 1.

Zo bereid je je voor op Wkb
Invoering van de Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.