#Bedrijfsvoering

Blog | Wkb, we wachten af….

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

In mijn vorige blog kon ik u nog berichten dat er weer consternatie was rondom de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Inmiddels zijn we een aantal weken verder, maar is er nog steeds geen helderheid. Formeel gezien gaat de Wkb door, maar er zijn nog steeds stemmen in de Eerste Kamer die sturen op aanpassing of zelfs annulering van de wet. Eind oktober staat een overleg gepland tussen de minister en de Eerste Kamer, waarin er weer vragen moeten worden beantwoord.

Het blijft dus onzeker of de Wkb doorgaat en dat op enkele maanden voor de inwerkingtreding. Ondertussen hebben wij de afgelopen weken weer wat nieuwe partijen mogen verwelkomen die zich evengoed willen voorbereiden op de Wkb, maar ook willen leren hoe om te gaan met aantoonbare kwaliteit. Zo gaan we binnenkort weer enkele oefenprojecten opstarten, nieuwe teams trainen en bedrijfsprocessen aanpassen.

Discussie over doorgaan Wkb leidt af

Het is gaaf om te zien dat ondanks de onzekerheid bij de wetgever partijen zich toch voorbereiden, ook omdat ze de voordelen van kwaliteitsborging inzien. Vanuit dat perspectief vind ik het wel jammer dat de huidige discussies over wel of niet doorgaan van de Wkb eigenlijk erg afleiden van het doel, maar ook van de voordelen van de Wkb.

Waar het nu vooral een vraag is van capaciteit en protocollen, zou het eigenlijk al moeten gaan over het optimaliseren van samenwerkingen richting de oplevering. Uiteindelijk zullen we in de bouw steeds bewuster worden van de afgesproken kwaliteit en hoe we die aanleveren richting opdrachtgevers.

Praktisch en begrijpelijk

De werkwijze moet je wel praktisch en begrijpelijk houden en uiteraard goed blijven bespreken met elkaar. Het lijkt mij vooral goed als er zou worden gediscussieerd over de samenwerking tussen partijen. Een vraag als ‘hoe gebruik je een risicobeoordeling of borgingsplan handig’ is nu nog helemaal niet aan de orde helaas. Ook is er al redelijk wat kennis over het aantal te nemen steekproeven en te maken foto’s, maar wordt deze nog niet breed gecommuniceerd.

We gaan zien waar het deze herfst heen gaat met de Wet kwaliteitsborging.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Zo bereid je je voor op Wkb
Invoering van de Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer te verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.