#Bedrijfsvoering

Boek over lean projecten in de bouw

In het boek ‘Lean vertaald naar projecten’ van Rudy Gort komt de filosofie van lean samen met de praktijk van de bouw en andere projectorganisaties.

Het boek bestaat uit twee delen, waarin twee hoofdproblemen rond projecten en lean worden behandeld. Ten eerste de tegenvallende prestaties van organisaties: ruim 80% van alle projecten faalt. Dit kost de maatschappij jaarlijks miljarden euro’s. Rudy Gort laat zien waarom het zo vaak misgaat met projecten en onderzoekt ook de achterliggende oorzaken. Zo wordt duidelijk dat er fundamenteel iets mis is in de manier waarop bedrijven zich organiseren, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat.

Praktijkervaring

Deze spiraal kan worden doorbroken, waarna grote verbeteringen mogelijk zijn door middel van lean. Hier gaat het tweede deel over: leren begrijpen wat de lean-filosofie behelst en beoogt. Op basis van praktijkervaring en uitgebreid onderzoek vertaalt Gort de principes naar projectorganisaties zoals de bouw, in tegenstelling tot de productieomgeving die meestal als voorbeeld wordt gebruikt.

Rudy Gort is ruim 15 jaar werkzaam binnen projectorganisaties: van consultancy (o.a. CSC), overheid (gemeente Zaanstad), tot bouw (Lean Manager bij Heembouw). Vanaf 2007 werd zijn interesse gewekt door lean, wat resulteerde in een MBA-scriptie over Lean & Sustainability en uiteindelijk het boek Lean vertaald naar projecten. Hij is voorzitter van het Lean Construction Netwerk Nederland, en een veelgevraagd spreker voor symposia en gastdocent aan diverse hogescholen en universiteiten.

Lean vertaald naar projecten is verkrijgbaar via www.leanvertaald.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.