#Bedrijfsvoering

Boekhouder stop met waarderen bij bedrijfsovername

Het is niet de eerste keer dat we bij een bedrijf ondersteuning moeten geven in verband met financiële of organisatorische problemen. Vanwege onze ruime ervaring zien wij snel of een bedrijf voldoet aan de ‘kengetallen’ die wij regelmatig tegenkomen in de markt. De vraag hoeveel de indirecte kosten mogen zijn, kunnen we daarom snel beantwoorden als we ook inzicht hebben in de omzet en het type omzet.

Maar nu naar de kop van deze column. Wanneer wij in actie komen voor een bedrijf waar enkele jaren geleden een familieoverdracht heeft plaatsgevonden, vragen we na hoe dat is verlopen en wat de uitgangspunten waren bij de overname. Eigenlijk komen we tot de conclusie dat er diverse jonge ondernemers zijn, die veel te veel hebben betaald voor het bedrijf dat ze van hun vader of vroegere werkgever hebben overgenomen. We zien soms getallen die ‘absurd’ zijn. En dat we het kunnen weten mag duidelijk zijn, omdat wij in de afgelopen 30 jaar al meer dan 350 overnames hebben begeleid.

Vaak zie je bij een (familie-)overdracht dat de accountant of zelfs een lokale boekhouder pretendeert de waarde van het bedrijf te kunnen bepalen door het invullen van zijn standaard spreadsheetmodel. Als er geen fouten in het model zitten, komt er wel een getal uit. Maar dat kan de plank goed misslaan.

Daarbij vind ik ook dat de eigen accountant niet integer is, als hij de opdracht om de waarde van het bedrijf te bepalen gaat uitvoeren. Hoe kan hij het belang van zowel senior (verkoper) als junior (koper) goed behartigen? Bovendien zien wij regelmatig dat dezelfde accountant snel uit het bedrijf wordt geknikkerd als junior er achter komt dat die waarde niet marktconform is. Dit kan zelfs leiden tot familieruzie.

Denkt u zelf aan een familieoverdracht? Laat dan de waardebepaling niet doen door uw eigen accountant.

PS: Het is dit jaar wel een goed moment om een familieoverdracht te regelen, omdat de cijfers uit het verleden meestal lager zijn dan die we verwachten voor de komende jaren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.