#Bedrijfsvoering

Bouw blijft gevoelig

Het huidige kalenderjaar loopt alweer op zijn eind. Met nog maar een beperkt aantal werkbare weken kan de balans in de bouw al haast worden opgemaakt. Laat ik alvast een voorzet geven.

In navolging van 2017 en 2018 bleef ook in 2019 de bouwproductie sterk groeien. Toch heeft dit in het laatste jaar bij lang niet alle bedrijven in het midden- en kleinbedrijf hogere resultaten tot gevolg gehad. Diverse zaken liggen hieraan ten grondslag. Minder capaciteit door het vertrek van timmerlieden die voor zichzelf beginnen bijvoorbeeld, maar ook door een gebrek aan goed personeel. Toenemende personeelskosten, kosten aan onderaannemers en materiaalprijzen. En wat te denken van sterke terughoudendheid van ondernemers in het kleinbedrijf om dit fatsoenlijk door te berekenen aan de vaak particuliere opdrachtgever.

Een andere ‘last’ is de almaar toenemende regelgeving. Dit komt onder andere tot uiting in het feit dat inmiddels 1 op de 4 ondernemers die wij begeleiden bij de verkoop van hun bedrijf jonger is dan 50 jaar. En het einde van de regelgeving is nog lang niet in zicht. Werken in de bouw is dus niet altijd meer ‘leuk’. De laatste en zwaarste klap is natuurlijk de impact van het stikstofverhaal. Hoe hiermee om te gaan en welke maatregelen en effecten dit gaat hebben, is tijdens het schrijven van dit stuk nog niet helder.

Opvallend is wel dat binnen de 4 grote steden de Rotterdamse aannemers de beste brutomarges laten zien. Na wat kort eigen onderzoek bleek de oorzaak hiervan snel helder. De Rotterdamse bouwondernemers hebben het op zondag al zo moeilijk in De Kuip; alle problematiek en ellende gedurende de werkweek valt daarbij in het niet.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.