#Bedrijfsvoering

Bouwbedrijf A. Huurdeman en de Wkb

Remco Swaab, Bouwbedrijf Huurdeman Amersfoort (Foto: Herbert Wiggerman)

Hoe bereiden bouwbedrijven zich voor op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die volgens planning per 1 januari 2023 ingaat? Bouwbedrijf A. Huurdeman uit Amersfoort ontwikkelt een eigen app. Directeur Remco Swaab geeft tekst en uitleg.

Dit is deel 2 van een tweeluik. Lees hier deel 1 over hoe Bouwbedrijf Balemans zich voorbereidt.

“Wij zijn als bedrijf ISO 9000-gecertificeerd. Van daaruit hebben we een aantal risico-onderdelen geclassificeerd en onszelf de vraag gesteld: wat kan er op die onderdelen gebeuren waardoor we heel veel gedoe kunnen krijgen? Vervolgens hebben we gekeken waar we dan maatregelen moeten nemen. Zo zijn er negen onderdelen die heel belangrijk zijn voor een gebouw. Om al die onderdelen heen, hebben we vragenlijsten gemaakt. Dat zijn per onderdeel 25 tot 40 vragen. Al die vragen zijn ondergebracht in een eigen app die we als bouwbedrijf ontwikkelen. De vragen zijn daarbij verdeeld in calculatie/projectleiding, uitvoering en nazorg. En op die onderdelen checken we ook per discipline. Als de constructeur zegt dat de betonkwaliteit B55 moet zijn en je ziet op de bon dat het B35 is, dan moet je dat wel van tevoren zien en niet als het er al inzit. Dus die vragen worden vooraf gesteld, waarmee we zaken proberen te tackelen voordat het mis gaat.”

‘Eigen kwaliteitsbeheerssysteem waar borger uit kan putten’

Remco Swaab

“De lijsten kunnen we inlezen in Snagstream. Daarin vinken we de vragen af en voegen we foto’s of andere stukken toe. Dit wordt getekend door de uitvoerder en als pakketje overhandigd aan de kwaliteitsborger. Wij maken kortom een eigen kwaliteitsbeheerssysteem, waar de borger uit kan putten. De kwaliteitsborger bepaalt straks zijn prijs aan de hand van hoe vaak hij moet komen. Bij bedrijven die het proces op orde hebben, hoeft hij dus minder te controleren. We gaan de app maken en – als het goed werkt – ook vermarkten naar andere bouwers.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.