#Bedrijfsvoering

Bouwplaatspersoneel ervaart meer tijdsdruk

Sinds 2009 is er sprake van een opmerkelijke stijging in de beleving van het werken onder tijdsdruk, met name onder bouwplaatsmedewerkers. In dat jaar ervoer 38% van de bouwplaatsmedewerkers regelmatig tijdsdruk. In 2015 is dat gestegen tot 48%.

Daarnaast is het percentage UTA-personeel dat zegt te werken onder tijdsdruk en zegt dat er sprake is van geestelijk inspannend werk het hoogst sinds de jaren 90.

PAGO

Dit zijn trends die worden gesignaleerd in het onlangs verschenen Bedrijfstakverslag 2016 van Arbouw (inmiddels gestopt; Volandis is per 1 juli nieuwe kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector). In 2015 ondergingen bijna 24.332 werknemers in de bouw een PAGO, een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. De bevindingen uit die onderzoeken zijn samengevat in het verslag en geven een beeld van de stand van zaken op het gebied van arbeid, gezondheid en veiligheid.

De hoge psychosociale arbeidsbelasting komt op het eerste gezicht vreemd over in het licht van de economische crisis, schrijft Arbouw. “Een verklaring is dat er weliswaar minder werk is voor de hele bedrijfstak, maar dat door vermindering van het personeelsbestand de tijdsdruk voor de overgebleven medewerkers niet wezenlijk is afgenomen.”

 

 

 

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.