#Bedrijfsvoering

Bouwwerkgevers zeggen BTER-cao op

De bouwwerkgevers – Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie, de Vereniging van Waterbouwers en NVB – hebben de collectieve arbeidsovereenkomst bedrijfstakeigen regelingen voor de bouwnijverheid (BTER-cao) opgezegd. Daarmee eindigt de BTER-cao per 31 december 2015.

Met de opzegging beogen werkgevers de kosten van collectieve fondsen en de bureaucratie binnen de bedrijfstakeigen regelingen te verminderen, schrijft Bouwend Nederland. Werkgevers willen voor de toekomst een beperkt O&O-fonds om een aantal taken te subsidiëren op het gebied van arbeidsomstandigheden, opleiding, onderzoek en naleving. Werkgevers zetten al lange tijd in op verlaging van de premies voor collectieve fondsen en de aanpak van bureaucratie. De bedrijfstakeigen regelingen met betrekking tot deze fondsen zijn in de BTER-cao geregeld.

Gevolg

Gevolg van de opzegging is dat werkgevers vanaf 2016 geen BTER-premies meer hoeven af te dragen. Daar staat tegenover dat werkgevers ook niet meer kunnen declareren bij de BTER-fondsen, bijvoorbeeld voor seniorendagen, meldt de branchevereniging. Deze seniorendagen moeten werkgevers veelal wel blijven betalen op basis van nawerking van de arbeidsvoorwaarden cao.

Fundeon en Arbouw

Een ander belangrijk gevolg van het eindigen van de BTER-cao is wegvallen van de financiering voor onder meer de opleidings- en veiligheidsinstituten Fundeon en Arbouw. Dat werd in december al duidelijk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.