Burn-out
Dhr. Bouwgraag, 40 jaar oud, had enkele jaren geleden het bedrijf in verband met ziekte van zijn vader moeten overnemen. Moeten, omdat het gebruikelijk was dat het bedrijf zou worden voortgezet binnen de familie. Dhr. Bouwgraag was de zevende generatie.
Bij de overname was het bedrijf met circa tien man zeer overzichtelijk, maar al snel groeide de omzet van twee naar acht miljoen op zijn top. Dhr. Bouwgraag wilde bij alle zaken intensief betrokken worden, met als gevolg dat zijn werkuren van 50 uur naar 100 uur per week gingen. Feitelijk dus dag en nacht werken. Er kwamen zoveel details op zijn bordje dat hij er aan onderdoor ging. De burn-out die volgde was zo erg dat hij voor zes weken werd opgenomen in een kliniek.
Bij een burn-out duurt het vele maanden voordat je feitelijk weer actief kunt zijn en hij werd inmiddels door de derde adviseur begeleid in het aansturen van zijn bedrijf. In het gesprek met mij gaf hij aan dat er signalen waren van een nieuwe burn-out. Zijn adviseur vertelde hem enkele weken geduld te hebben, dan zou het wel weer gaan.
Zijn vraag aan mij was ‘hoe nu verder?’ Ik vroeg hem naar zijn manier van werken. Dhr. Bouwgraag bleek een zeer technisch georiënteerd persoon en vond bepaalde zaken in zijn bedrijf, zoals personeelszaken, vervelende bezigheden. Delegeren was bijna onmogelijk voor hem, omdat hij alles tot in de puntjes zelf wilde regelen.
Mijn antwoord op zijn vraag was duidelijk. Het opnieuw geduld hebben, lost het probleem niet op. Het is als een aspirientje tegen de kiespijn; die verdwijnt slechts tijdelijk. Het is ontzettend moeilijk om de aard van een persoon te veranderen, al geef je hem de ene na de andere cursus of training. Dhr. Bouwgraag was de juiste man voor een bedrijf met twee miljoen omzet en niet voor een bedrijf met acht miljoen omzet. Hij moest een keuze maken: terug naar twee miljoen of het bedrijf overdragen. Voor het eerst in het gesprek liet mevr. Bouwgraag toen van zich horen: “Verkopen die tent, want het leven is mij meer waard dan al die ellende.”
De conclusie: ondernemer kijk goed naar jezelf en je bedrijf. Is dat wel in evenwicht? Zo niet, handel ernaar.
Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.