#Bedrijfsvoering

Capaciteitskoper

Dat de bouw verandert, is voor u geen nieuws. Maar het heeft wel gevolgen voor de waarde van een bedrijf.

In mijn verkoopportefeuille zit een mooi vastgoedonderhoudsbedrijf, voornamelijk werkzaam in de regio Amsterdam, met een omzet van ongeveer 2 miljoen euro en tien personeelsleden. De klanten zijn hoofdzakelijk professionele opdrachtgevers en het resultaat is prima.

Na de eerste verkenning van de markt waren er al drie kandidaat-kopers voor het bedrijf. Dat leidde al snel tot een kennismakingsgesprek tussen koper en verkoper. Eén van de kandidaat-kopers (een middelgroot onderhoudsbedrijf uit het midden van Nederland) kwam ook op de koffie. Ik bespaar u alle details. Maar op een bepaald moment zegt de koper: “Ik weet exact wat een bedrijf nu waard is.” Met verbazing keek ik de man aan, want hij had nog geen enkel financieel of ander gegeven van het bedrijf ontvangen. Spontaan ging hij verder met “eigenlijk heb ik op dit moment te veel werk in Amsterdam. Daarom heb ik geen interesse in de klanten van het bedrijf, maar in de mensen van het bedrijf. De waarde is vijfduizend euro per vakman en tienduizend euro per uta-medewerker. Daarom is de waarde ook gemakkelijk vast te stellen.”

Is dit nieuw voor ons als ervaren overnamespecialist in de bouw? Neen. Zodra het ontzettend druk wordt in de bouw en er wordt geschreeuwd om mensen, komen er veel capaciteitskopers op de markt. Zij zijn dus alleen op zoek naar mensen. Maar ook strategische kopers zullen niet de hoofdprijs willen betalen voor een bedrijf. Ze realiseren zich dat de bouw in een half jaar kan ‘omdraaien’. De oude kreet van zeven magere jaren en daarna weer zeven vette jaren is absoluut geen gegeven meer in de Nederlandse markt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.