#Bedrijfsvoering

Covid-19: boost voor ondernemerschap

Vanaf eind februari dit jaar zijn we in een compleet andere wereld gegleden, met alle bijzondere en nare gevolgen van dien. Nu we meer dan twee maanden in een intelligente lockdown zitten, zien we toenemende creatieve en ondernemende ideeën hoe met de nieuwe werkelijkheid om te gaan. Verdienmodellen worden onder de loep genomen en waar nodig aangepast.

Zo ook op het gebied van bedrijfsovername in de bouwnijverheid. Natuurlijk zijn er momenteel een aantal overnametrajecten geparkeerd, maar de markt is nog volop in beweging. Sterker nog, het aantal privépersonen dat geïnteresseerd is om een bouw­ of aannemingsbedrijf over te nemen, is zelfs sterk toegenomen.

Personen met een gedegen loopbaan in de bouw gecombineerd met eigen financiële middelen, grijpen het moment aan om na te denken over hun toekomst en zich te oriënteren op het ondernemerschap. Door meer vanuit huis te werken, is er tijd en ruimte ontstaan om daarop verdere actie te ondernemen en gesprekken te voeren.

Met de wetenschap dat meer dan 75 procent van het aantal bedrijven in de bouwnijverheid tot het midden-­ en kleinbedrijf behoort, is dit een zeer positieve ontwikkeling. Veelal is er in deze groep geen opvolger binnen het bedrijf of de familie aanwezig, dus zal de ‘kroonprins’ buiten de deur gevonden moeten worden. Een speurtocht die niet van de een op de andere dag succes oplevert. Het is dan ook sterk aan te bevelen om de jacht naar een geschikte kandidaat tijdig in te zetten.

Zo zorgt, hoe bijzonder het ook klinkt, de coronacrisis mogelijk toch bij diverse bedrijven juist voor de continuïteit op de langere termijn. Is het toch nog ergens goed voor…

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.