#Bedrijfsvoering

De droomkandidaat

Alweer weken geleden werd ik gebeld door een zeer enthousiast persoon, die voornemens was een aannemersbedrijf met circa tien man personeel over te nemen. Dat de man nog nooit in de bouw had gewerkt, was al bijzonder; de motivatie dat het hem ‘wel leuk leek’, ronduit uniek.

Zijn reactie op de vraag of hij over enige financiële middelen beschikte, sloeg alles. Hij had namelijk een bevriende relatie die permanent in Monaco verbleef en hem hier miljoenen voor ter beschikking stelde. Zijn achtergrondinformatie en CV zouden mij tegemoet komen. Ik wacht nog steeds in spanning af…

Eigenlijk zitten verkopende ondernemers in het midden- en vooral kleinbedrijf van de bouw helemaal niet op deze ‘luchtkasteelbouwers’ te wachten. Die zoeken juist ambitieuze mannen en vrouwen die ervaringen in de bouwbranche hebben opgedaan. Personen die soms nog zijn begonnen als timmerman en geleidelijk in hun carrière zijn doorgegroeid als werkvoorbereider/calculator/projectleider richting bedrijfsleider of tweede man binnen het bedrijf. Dit zijn droomkandidaten die weten hoe de hazen in de bouwwereld lopen en met de nodige inzet vlot het stokje kunnen overnemen van de oud-eigenaar. Die op zijn beurt via de weg der geleidelijkheid de dagelijkse leiding en zijn betrokkenheid afbouwt.

Als overnamekandidaat is het bieden van kennis en vertrouwen veel relevanter dan het schermen met grote sommen geld. Niet dat financiering onbelangrijk is, maar de continuïteit van het bedrijf na de bedrijfsoverdracht weegt vaak het zwaarst. Zowel voor koper als voor verkoper.

Het begin van een nieuw kalenderjaar gaat altijd gepaard met goede voornemens. Hopelijk hebben veel ervaren personen zich voorgenomen om te onderzoeken of het ondernemerschap voor hen in 2016 tot de mogelijkheden behoort. In elk geval hoeven zij hiervoor echt niet over familie of vrienden in Monaco te beschikken.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.