#Bedrijfsvoering

De eenzame ondernemer

De eenzaamheid in onze maatschappij neemt toe. Het aantal alleenstaande personen wordt groter en veel ouderen voelen zich alleen. Al dan niet aangewakkerd door corona. Wie ook eenzaam is? De ondernemer in de bouwnijverheid, als het gaat om besluitvorming.

Dagelijks moet hij beslissingen nemen, die soms ook de continuïteit van het bedrijf bepalen. Stop ik met mijn machinale werkplaats? Zal ik meer vast personeel aannemen of juist meer zzp’ers? Wordt het niet eens tijd om te investeren in elektrische bedrijfsbussen? Waar gaat de bouw naartoe en wat betekent dit voor mijn bedrijf?

We weten uit ervaring dat deze vragen niet door een accountant kunnen worden beantwoord. Die weet op de tiende graad precies hoe de temperatuur gisteren was, maar vraag hem niet naar morgen. Hij neemt dan geen risico’s en roept iets waar je als ondernemer niet veel mee kunt. Kreten als “je moet een hoger percentage kosten doorberekenen onder aan de streep”, werken niet mee aan de oplossing. Er moet wel werk op de plank komen en we moeten ons niet de markt uit prijzen.

‘Vraag een accountant niet naar morgen. Hij zal geen risico’s nemen’

Zelf ben ik inmiddels gestart met mijn ‘rondje voorjaar’. Gesprekken met een aantal bedrijven waarvoor ik speciaal adviseur ben met betrekking tot de strategie voor de lange en korte termijn. Tevens komt het jaarrapport 2020 aan de orde. Als er een grote afwijking is in het resultaat ten opzichte van het management informatiesysteem, dan grijpen we in om het systeem te verbeteren.

Vroeg? Ik vind dat je eind januari, uiterlijk half februari, al een intern concept jaarrapport moet hebben liggen. Dan kun je actie ondernemen als dat nodig is. Daarnaast beoordelen we de indirecte kosten ten opzichte van de benchmark. Een onderzoek waarin de prestaties van andere organisaties op identieke wijze worden onderzocht en vergeleken.

En zo sta je er als ondernemer dus toch niet helemaal alleen voor.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.