#Bedrijfsvoering

De ILS Configurator: de toekomst van digitaal samenwerken?

Jeffrey Truijens, werkzaam bij architectenbureau VDNDP en voorheen bij aannemer Dura Vermeer, is een van de drijvende krachten achter de ILS Configurator. (Foto: Studio Wick Natzijl)

Op 9 mei jl. is na vier jaar voorbereidingen de ILS Configurator gelanceerd. Deze configurator maakt het uniform en digitaal uitvragen en aanleveren van bouwwerkinformatie op basis van informatieleveringsspecificaties (ILS’en) mogelijk, waardoor de keten slimmer kan samenwerken. Jeffrey Truijens, nu werkzaam als informatie- en processpecialist bij architectenbureau VDNDP en voorheen bij aannemer Dura Vermeer, is een van de drijvende krachten achter deze digitale tool: “Onze visie is dat de ILS Configurator de basis gaat vormen voor elke digitale samenwerking in de keten.”

Wat is de ILS Configurator?

“De kern is: mensen weten heel vaak wel wat ze willen, maar niet wat de consequenties daarvan zijn. Een ontwikkelaar wil een omgevingsvergunning. Maar welke informatie daarvoor nodig is? Dan hoor je vaak: ‘Ja poeh, weet ik het. Jij bent toch de expert?’ En inderdaad: waarom bepaalt eigenlijk de expert niet wat er nodig is als je iets wil? Wat nou als we de kennis van de experts verzamelen en inzetten om degene die wel weet wat hij wil, maar niet weet wat daarvoor nodig is, handvaten te bieden. ‘Op basis van jouw projectkenmerken hebben experts met elkaar bedacht dat waarschijnlijk deze en die toepassingen voor jou relevant zijn.’ Dat is de gedachte achter de ILS Configurator.”

Was er een concrete aanleiding om de ILS Configurator op te tuigen?

“Bij Dura Vermeer kreeg ik op een gegeven moment de vraag: we investeren heel veel in BIM-modellen, maar ren- deert dat nou ook? Natuurlijk, BIM gaf al voordelen: ontwerpen werden veel beter integraal afgestemd, binnen ontwerpteams werden de juiste discussies gevoerd, er werden betere calculaties gemaakt. Er was absoluut al winst. Alleen: het échte geld en de échte voordelen zitten ‘m er pas in als de keten gaat optimaliseren. Dat betekent dat alle partijen – waar die ook in de keten zitten – de informatie moeten hergebruiken die jij als aannemer hebt geborgd. Vindt dat hergebruik niet plaats, dan is dat zonde van alle effort die je erin hebt gestopt. Dat zag je op dat moment gebeuren.”

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.