#Bedrijfsvoering

De jonge verkoper

Bij de aanvang van het nieuwe kalenderjaar kreeg ik regelmatig de vraag: ‘zie je nog nieuwe ontwikkelingen?’. Terugkijkend op 2018 zie ik het sterk verder doorzetten van de trend dat ondernemers in de bouwnijverheid steeds jonger de zaak overdragen. Af en toe nog is de overnemende persoon ouder dan de verkopende ondernemer.

Dat ik veel bedrijfsoverdrachten begeleid waarbij de verkopende ondernemer de 60 is gepasseerd of tot de babyboomgeneratie behoort, zal geen verrassing zijn. Waar de meest voorkomende leeftijd van de overdragende ondernemer 10 jaar geleden rond een jaar of 60 zat, is dat inmiddels gedaald naar 55 jaar. Sterker nog, momenteel zit de leeftijd van 1 op de 3 tussen de 40 en 50 jaar.

In algemene zin staat de nieuwe generatie ondernemers meer open voor een voortijdige exit en is het minder vanzelfsprekend om de onderneming aan de zoon of dochter over te dragen of hierop te wachten. Belangrijke reden voor de ‘jonge verkopers’ is de focus op nieuwe activiteiten, zeker als de betreffende persoon jong op de bok is gekomen. Deze groep ziet zichzelf niet nog tot het pensioen hetzelfde werk doen.
Drie andere vaak gehoorde motivaties zijn; veranderende marktomstandigheden, het besef dat het bedrijf toe is aan een ander type ondernemer of dat de persoonlijke omstandigheden (ziekte, scheiding, etc.) het niet meer toelaten om te ondernemen.

Het zal mij niet verbazen dat het aantal jonge verkopers de komende jaren verder groeit. Mocht u in de toekomst interesse hebben om een bouwbedrijf over te nemen, wees dan niet verrast wanneer u geen grijze haren met snor tegenover u aantreft.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.