#Bedrijfsvoering / Gesponsord

De regels voor een grijs kenteken

Denk jij erover na om een bestelbus aan te schaffen? Dan kan het erg interessant zijn om deze met een grijs kenteken te rijden, want een grijs kenteken heeft diverse fiscale voordelen. Wel zijn er vanuit de Belastingdienst een aantal voorwaarden opgesteld waar je aan moet voldoen voordat je een grijs kenteken mag rijden.

Voordelen grijs kenteken

Veel aannemers kiezen voor een bestelbus, niet alleen omdat deze praktisch is omdat al je materialen en eventueel collega’s mee kunt nemen, maar ook vanwege fiscale voordelen. Een auto met een grijs kenteken is niets anders dan een auto die door de Belastingdienst als bestelauto wordt gekwalificeerd. Je betaalt geen BPM bij aanschaf van jouw bestelbus als je deze op een grijs kenteken kunt zetten en ook betaal je een stuk minder wegenbelasting. De kentekenplaat is trouwens, anders dan de naam doet vermoeden, gewoon geel. Je kunt een grijs kenteken wel herkennen aan de eerste letter, wat altijd een B of een V is. De Belastingdienst stelt als voorwaarden dat minimaal tien procent van de jaarlijkse gereden kilometers voor zakelijk gebruik moet zijn en dat je over een btw-nummer beschikt. Het kenteken moet op dezelfde naam staan als van degene aan wie het btw-nummer is verstrekt.

Wanneer spreken we van een bestelauto?

Een bestelauto krijgt niet zomaar een grijs kenteken van de Belastingdienst. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden. Naast eerder genoemde voorwaarden, zijn er ook specifieke voorwaarden met betrekking tot de bestelwagen zelf. De bestelauto mag bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor privégebruik (voornamelijk ingericht op goederenvervoer) en niet meer wegen dan 3.500 kilo. Weegt jouw bus meer? Dan wordt deze als vrachtauto beschouwd. Ook aan de inrichting stelt de Belastingdienst bepaalde eisen. Deze regels kunnen afwijken, maar over het algemeen geldt er dat de achterruimte absoluut niet over zitplaatsen mag beschikken en dat er een vaste, vlakke laadvloer moet liggen over de gehele breedte en lengte van de laadruimte. Per afzonderlijk type kunnen er aanvullende eisen zijn, bijvoorbeeld voor een bestelauto met een open laadbak.

Voordelig verzekeren

Ook voor het verzekeren van de auto biedt een grijs kenteken vaak voordelen. Deze auto’s zijn vaak goedkoper om aan te schaffen doordat de laadruimte niet op het vervoer van passagiers is ingericht. De auto verzekeren is dus voordeliger door de lagere cataloguswaarde van het voertuig. Voor de ondernemer die de bestelauto zakelijk gebruikt geldt, naast de mogelijkheid om de BTW te verrekenen, ook een vrijstelling van de BPM (de belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Dit zorgt tevens voor een daling van de cataloguswaarde van de auto, waardoor de verzekering voordeliger uitvalt dan wanneer je de auto privé zou verzekeren. Ten slotte betaal je minder premie voor de autoverzekering omdat de verzekeraar ook altijd btw over de te betalen premie verrekent. Hier staat wel tegenover dat je bij schade ook de kosten zonder btw vergoed krijgt.

Naast fiscaal voordelig rijden zijn er meer belastingvoordelen waar je als ondernemer van kunt profiteren, bijvoorbeeld als je een kantoor gaat aankopen of een kantoor aan huis creëert. Zoals particulieren vaak van een internet makelaar gebruikmaken, kunnen bedrijven een bedrijfsmakelaar inschakelen die hen op fiscaal gebied kan adviseren.

Dit artikel is gesponsord.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.