#Bedrijfsvoering

De technisch directeur

Bij veel bedrijven is de organisatieomvang niet in lijn met de omzetprognose op de korte en middellange termijn. Om in UWV-termen te spreken: ‘de werkvermindering zet door en is van structurele aard’. Ook bij Bouwbedrijf Bouwgraag.

In 2013 zag de heer Bouwgraag geen andere uitweg dan het indienen van de ontslagaanvraag voor een aantal werknemers, waaronder zijn technisch directeur. Het UWV was het volledig met hem eens.

Door de kleinere organisatie en de doortastende acquisitie van de heer Bouwgraag groeide in 2014 intern de vraag naar vaklieden. Eerst ingevuld op flexibele basis, later met terugkeer van eerder ontslagen timmerlieden. Omdat mevrouw Bouwgraag niet enkel alleen met een foto van haar man genoegen neemt, namen werknemers taken van de heer Bouwgraag over. Met het gezamenlijk de schouders er onder zetten, leek het bedrijf zich door de turbulente tijd heen te manoeuvreren. Totdat de voormalig technisch directeur via een advocaat van zich liet horen.

De man stelde dat er weer draagvlak was voor zijn rol als technische tweede man. Omdat een aantal van zijn voormalige taken waren opgepakt door werknemers beriep hij zich op de wederindiensttredingsvoorwaarden. Subsidiair eiste hij de misgelopen inkomsten van het afgelopen jaar en de jaren tot zijn pensioen.

De rechtbank ging grotendeels mee met de technisch directeur en sprak dat het ‘algemeen bekend is dat het afgelopen jaar in de bouw penibel was, maar dat daarin enige verbetering wordt gesignaleerd’. De misgelopen en mis te lopen inkomsten werden deels als schadevergoeding toegekend, aangevuld met rente en proceskosten. De rechter hield daarbij geen rekening met de financiële positie van Bouwbedrijf Bouwgraag. De genadeklap voor het bedrijf en een ieder die het afgelopen jaar voor het voortbestaan had gestreden.

Alle medewerkers kennen nu hetzelfde werkeloze lot als de technisch directeur en zien dit denk ik niet als ‘de signalering van verbetering in de bouw’, zoals de kantonrechter zo mooi omschreef. Hopelijk liep zijn glazen bol iets te ver vooruit en is deze uitspraak voor 2015 van toepassing voor alle lagen in de bouw.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.