#Bedrijfsvoering

De wet is erdoor; doe een pilot-project

Het zal u niet zijn ontgaan dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is aangenomen. Volgens de meest recente berichten gaat deze in op 1 januari 2021. In de tussentijd is het raadzaam voor bedrijven om te oefenen met het nieuwe stelsel. Een goede manier om de organisatie voor te bereiden is het uitvoeren van pilot-projecten.

De afgelopen jaren hebben wij al veel (pilot-)projecten en organisaties kunnen begeleiden in het kader van de nieuwe wet. Ons uitgangspunt is daarbij dat de organisatie zelf zoveel mogelijk aan vastlegging doet, waarbij zij wordt gecoacht in het proces. Door de hoge mate van zelfwerkzaamheid is er minder externe controle nodig en blijft het systeem beter betaalbaar.

De Wkb stuurt er primair op dat er wordt voldaan aan het Bouwbesluit. Wij leren de bouworganisaties tijdens de pilots juist ook borgen dat de reguliere bouwkwaliteit (bijvoorbeeld kopers-opties) voldoet. Hierdoor zullen pas ├ęcht faalkosten worden bespaard. De komende periode blijven wij volop bezig met pilot-projecten. Interesse in een pilot? Hierbij alvast vier aanbevelingen op basis van wat wij de afgelopen jaren hebben geleerd.

1. Wees duidelijk met definities; praat over dezelfde dingen

Ook in mijn columns/blogs leest u waarschijnlijk woorden die u niet vaak hoort in de bouw. De Wkb neemt ook andere terminologie mee naar de werkvloer. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door gebruik van het bouwbesluit. Voordat we starten en tijdens het project, is het belangrijk om steeds met elkaar te herhalen wat we bedoelen, zodat men niet langs elkaar heen gaat werken.

2. Begin vroegtijdig in een project; het is lastig op een rijdende trein springen

Hoe eerder in het bouwproces er gestart wordt met kwaliteitsborging, hoe meer invloed we nog kunnen uitoefenen op het resultaat. Een pilotproject start met een controle op het bouwbesluit waar een rapportage plus risicoanalyse uitrolt. Vanuit de rapportage kunnen (of moeten) aanpassingen worden doorgevoerd in bijvoorbeeld het ontwerp. Hoe eerder de controle, hoe sneller en eenvoudiger de aanpassing plaats kan vinden.

3. Maak er een teamprestatie van

Kwaliteitsborging is een relatief nieuw proces, waarbij in onze projecten alle projectpartners een bijdrage leveren. Het mooiste succes is een gezamenlijk succes. Wanneer alle medewerkers worden betrokken bij het vastleggen zie je de beste resultaten ontstaan.

4. Zorg dat de organisatie in de leermodus staat

Een beetje open staan voor nieuwe dingen is een must bij een pilotproject. Het brengt naast verandering ook verbetering, waardoor het werkplezier hoger wordt. Zorg dat er minstens enkele teamleden open staan voor deze verandering en dit verder kunnen brengen in de organisatie.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.