#Bedrijfsvoering

De Wkb – Wet kostenpost bouwers? Welnee!

Op 1 januari 2023 zal de nieuwe Omgevingswet in werking treden. Daarmee wordt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (de Wkb) van kracht. Voor bouwers betekent dat een grote verandering, want de kwaliteitsborgers doen hun intrede in de bouwkolom. Op basis van een ‘instrument’ voor kwaliteitsborging zullen zij alle vergunning plichtige bouwwerken gaan toetsen op de wettelijke eisen, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en lokale eisen. Aannemers zijn vrij om zelf een kwaliteitsborger en een instrument voor kwaliteitsborging te kiezen. Dat lijkt in eerste instantie wellicht een extra kostenpost, maar er liggen ook kansen verscholen in de aanstaande veranderingen!

Kosten besparen op de Wkb door kwaliteitsborging efficiënt vorm te geven

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen vraagt de kwaliteitsborger een gerechtvaardigd vertrouwen te verkrijgen in de kwaliteit van een bouwwerk. Dat is iets anders dan een absoluut vertrouwen. Om dit vertrouwen te verkrijgen stelt een kwaliteitsborger een dossier samen met daarin een risicoanalyse en de bewijslast dat de risico’s zich niet hebben voorgedaan. Er zijn natuurlijk legio risico’s te bedenken. Wie daarom niet uitkijkt kan met behulp van de Wkb verzanden in een volstrekt onzinnig kwaliteitsborgingsfeestje. Een eindeloze stroom aan foto’s verdwijnen in de computer om er vervolgens nooit meer uit te komen. Een vinkje voor elke steen, elke schroef, al het materiaal; dat is natuurlijk ondoenlijk. In sommige gevallen loont dat, maar veelal ook niet.

De wetgever heeft hierin voorzien en stelt dus dat een ‘gerechtvaardigd’ vertrouwen voldoende is om te voldoen aan de Wkb. Op basis van een redelijke inspanning en met behulp van steekproeven wordt voldaan aan de eisen rondom kwaliteitsborging. Zo blijft de impact veelal beperkt tot een 30 á 40-tal foto’s per bouwwerk. Dat zijn minder foto’s dan
die van een dagje pretpark met het gezin. U neemt defoto’s sporadisch gedurende het bouwproces. Om zo’n lichtere borging te kunnen inzetten, moet wel voor een instrument en kwaliteitsborger worden gekozen die dit ondersteunen.

De kwaliteitsborger factureert namelijk veelal op basis van een uurtarief. Hoe minder taken voor de kwaliteitsborger, hoe lager de Wkb-kosten. Vooral voor kleinere aannemers die de kwaliteit van het werk goed op orde hebben, kan zo’n kostenbesparing op kwaliteitsborging significant zijn.

Digitalisering, dat zal wel moeten

Hoewel er voldoende (potentiële) kwaliteitborgers zijn, gaan zij het wel druk krijgen. Een bouwplantoetser kan zomaar meer dan tien plannen per week toetsen en een coördinator voor kwaliteitsborging gaat de verantwoordelijkheid dragen voor meer dan twintig projecten per maand. Om als kwaliteitsborger – maar zeker ook als bouwer – het overzicht zo betrouwbaar mogelijk te houden, zijn digitale oplossingen een uitkomst.

Die digitalisering van de Wkb kan eigenlijk maar op twee manieren plaatsvinden. De kwaliteitsborger maakt gebruik van de systemen van de aannemer, of de aannemer maakt gebruik van de systemen van de kwaliteitsborger. Die laatste optie, waarbij de kwaliteitsborger het systeem beschikbaar stelt, is vooral voor kleinere aannemers de beste
optie om de kosten van kwaliteitsborging en de software te beheersen. De kwaliteitsborger doet immers het meeste Wkb werk en kan zo veel mogelijk stappen van de kwaliteitsborging automatiseren. Een markant voordeel voor bouwers die niet zo veel ophebben met al die administratie.

Het voordeel van gebruik maken van een digitaal systeem van de kwaliteitsborger, is dat de bouwer vaak geen eigen softwarelicentie hoeft aan te schaffen. Als die digitale oplossing – app – ook nog eens de kwaliteitsborger (en bouwer) gedegen ondersteunt door taken te automatiseren, is dit zowel een kostenbesparing op software als een besparing van tijd en gefactureerde uren van de kwaliteitsborger.

Op de handen zitten is nooit verstandig

De taken die aannemers dienen uit te voeren voor de Wkb kunnen beperkt blijven, maar alleen met de juiste voorbereiding. Daarbij speelt de keuze voor instrument ook een rol. De juiste keuze kan u zomaar honderden tot duizenden euro’s per project besparen. Het is daarom aan te bevelen om niet tot het laatste moment te wachten, maar om nu al voorbereidingen te treffen voor de Wkb en u te oriënteren op het juiste instrument voor u.

Win het vertrouwen van de bouwconsument

Het is nog maar de vraag hoe bouwconsumenten om zullen gaan met de wetswijzigingen. De keuze voor een instrument en kwaliteitsborger zal in ieder geval bijdragen aan de betrouwbaarheid van een aannemer. Daarmee is het een niet onderschatten manier om een potentiële klant te overtuigen tot het gunnen van een opdracht. Andere manieren om het vertrouwen van de bouwconsument te winnen:

  • Biedt kwaliteitsborging aan alsof het bij het bouwwerk hoort. Bouwconsumenten geven al duizenden euro’s uit aan de eigendomsaktes, energiecertificaten en dergelijke documenten. De kwaliteitsborging vertegenwoordigt een waarde die in grote mate van invloed is op de waarde van een bouwwerk.
  • Begin al voor de aanbesteding met een bouwplantoets. In de race voor een opdracht kan een snel uitvoerbaar plan dat voldoet aan de eisen, net hetgeen zijn wat de opdrachtgever overtuigt.
  • Leg de lat hoger door extra eisen toe te voegen aan de kwaliteitsborging. Veel kwaliteitsborgers bieden ook het controleren van extra eisen aan. Dat geldt niet alleen voor diverse keurmerken maar ook voor standaarden met betrekking tot duurzaamheid, zoals DGNB of BREEAM. Met het onafhankelijke waardeoordeel van de kwaliteitsborger biedt u opdrachtgevers de zekerheid dat het ook met deze eisen goed zit.

Welk instrument voor kwaliteitsborging biedt mij die kostenbesparing dan?

Maar welk instrument helpt u nou uw kwaliteitsborging zo efficiënt vorm te geven? Met de BKapp software verzamelt u, deels zelf, op gebruiksvriendelijke wijze via pc, tablet of smartphone de bewijslast. Gebruikt u de BKapp dan voldoet uw project aan de eisen van het instrument en aan de Wkb eisen. Heeft u nog vragen? Bent u nieuwsgierig naar de functionaliteiten en look-and-feel van onze app? Stel ze dan tijdens het avond-webinar op 4 oktober of 8 november en meldt u aan via www.tuv.nl/wkb-webinar

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.