#Bedrijfsvoering

Digitalisering bouw komt op stoom

Volgens IT-specialisten beginnen supply chains op geoliede machines te lijken. Ook in de bouwsector worden ketenpartners steeds afhankelijker van elkaar. Toch komt er nog aardig wat zand in de raderen door bouwvakkers die het tempo van de digitalisering niet kunnen volgen.

In de bouwsector van vandaag zien we een opvallende tegenstelling als het gaat om digitalisering en digitale transformatie. Terwijl wizzkids met moderne sensoriek al kunnen ‘luisteren’ naar de kwaliteit van een lasnaad en techneuten hun bestellingen, planningen en bestekken realtime halen vanuit BIM, is er nog steeds een opvallend grote groep digibeten werkzaam die het begrip ‘handjes’ nogal letterlijk neemt. De meeste mensen die een eigen huis hebben laten bouwen of een renovatie hebben laten doen, kennen wel zo’n ‘niet-lullen-maar-poetsen-type’, zonder laptop maar in het bezit van een fijne set gereedschap, een thermoskan met koffie en twee gouden handjes.

Het ‘niet-lullen-type’ is bepaald niet ondervertegenwoordigd. Uit een begin 2022 door de Rabobank afgenomen enquête onder 1500 bedrijven in Nederland blijkt dat slechts 40 procent van het Nederlandse bedrijfsleven aangeeft te streven naar verregaande digitalisering. “In de bouw is dat percentage zelfs niet hoger dan 25 procent”, aldus econoom Sjoerd Hardeman van RaboResearch, die bij de enquête betrokken was. Lang niet elk bouwbedrijf surft dus gemakkelijk mee op de digitaliseringsgolf. Met name veel kleine aannemers zitten nog in de hoek van analoge proces- sen en traditionele systemen (en de achterkant van een bierviltje is groot genoeg voor een offerte). De vraag is of ze daarmee wegkomen.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.