Fries Heinis, algemeen directeur Bouwend Nederland, roept bedrijven die nog niet gecertificeerd zijn voor de veiligheidsladder op om daar snel mee te beginnen. In zijn oproep benadrukt hij de waarde van de veiligheidsladder, ook voor kleine bedrijven.
Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend nemen sinds 1 januari 2022 veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Dit gebeurt onder de noemer Veiligheid in Aanbestedingen, kortweg ViA. Zij hanteren daarbij de NEN Safety Culture Ladder – SCL (Veiligheidsladder) om veiligheidsbewustzijn te vergroten. Per 1 januari 2022 is trede 2 van de Veiligheidsladder verplicht voor alle (onder-)aannemers van de ondertekenaars van de GCVB. Met ingang van 1 januari 2025 is trede 3 verplicht.

Toegevoegde waarde van veiligheidsladder
Heinis constateert dat vooral in het mkb-segment nog veel bedrijven niet gecertificeerd zijn. “Ergens begrijp ik dat ook wel, want ze zijn immers vaak al VCA-gecertificeerd. Wat is dan de toegevoegde waarde van certificering voor de veiligheidsladder?”
“Tegen die bedrijven zeg ik: die waarde is bijzonder groot. Daar waar de VCA een checklist is die je kunt afvinken, gaat het bij de veiligheidsladder om het verweven van veiligheid in je genen. Dat gebeurt door het stimuleren van het lerend vermogen van bedrijven, het bevorderen van een cultuur van leren, en het met elkaar in gesprek gaan over veiligheid. En dat van hoog tot laag. Het helpt ook om af te komen van een cultuur waarbij het delen van fouten nog niet vanzelfsprekend is. Bij de cultuur die de veiligheidsladder bevordert, is het uitgangspunt juist dat je van fouten kunt leren.”
“Onderschrijving van VIA lijkt wassen neus”
In opdracht van GCVB heeft Easylog e-Construction een evaluatie uitgevoerd van de introductie en implementatie van VIA. Eén van de conclusies uit het evaluatierapport acceptatie en deelneming in de branche nog onvoldoende zijn. “De onderschrijving van VIA lijkt soms een wassen neus. Slechts 174 onderschrijvers van de GCVB zijn gecertificeerd. Pas 22 van de 50 grootste bouwbedrijven zijn gecertificeerd”, zo is te lezen in het evaluatierapport.
Vooral kleine bedrijven ervaren hoge drempels om mee te doen. Grotere bedrijven zouden nadrukkelijker een actieve rol moeten spelen bij het helpen van de kleinere bedrijven, luidt het advies. In het evaluatierapport wordt ook getwijfeld over de realiseerbaarheid van de VIA-eis trede 3 van de veiligheidsladder. “Het niet realistisch is om te veronderstellen dat met ingang van 1 januari 2025 de participatie en acceptatie in de branche dusdanig zijn dat handhaving van veiligheidsladder trede 3 zonder consequenties voor de voortgang van bouwprocessen kan worden gewaarborgd.”
Onvoldoende auditoren
Er is ook zorg over een gebrek aan goed opgeleide auditoren. “Als de implementatie van ViA op toeren komt zijn er niet alleen onvoldoende kwalitatief opgeleide, maar ook kwantitatief onvoldoende auditoren, met op middellange termijn branche breed stagnatie, frustratie en weerstand tot gevolg.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.