#Bedrijfsvoering

Door de bank genomen

Binnen veel bedrijven treffen wij doorgaans een gedeeltelijke financiering aan, verstrekt door de bekende kredietinstellingen. Vaak tegen hoge rentes en extreme zekerheden, zoals verpanding van materiële vaste activa, zekerheden op het bedrijfspand of privézekerheden. Zo ook bij de heer Bouwgraag.

Door tegenvallende resultaten begon het steeds lastiger te worden om aan de verplichtingen te voldoen. Nog een jaar zo door draaien zou absoluut het faillissement betekenen. De oplossing voor de continuïteit van zijn bedrijf werd gevonden in aansluiting bij een groter bedrijf, dat versterking zocht in zijn regio. De accountmanager van de bank kon zich vinden in de plannen.

Niets aan de hand, totdat er goedkeuring moest komen op de overnamecontouren. De bank blokkeerde de overname en eerdere toezeggingen werden ingetrokken of ontkend. De heer Bouwgraag moest maar met wat meer marge de werken aannemen, dan kwam het wel goed.

Enkel het bedrijfspand verkopen om weer financiële ruimte te krijgen, was ook niet mogelijk. Het pand stond gelukkig nipt boven water, maar bij vervroegd aflossen was een zware boete van toepassing. Dit geld ontbrak natuurlijk. Het faillissement lag weer op de loer en omdat werd gewerkt vanuit een eenmanszaak kwam gelijk persoonlijk faillissement om de hoek kijken, inclusief drie jaar schuldsanering. Voor de betreffende bank een prima vooruitzicht: zo kreeg ze haar geld immers toch.

Voor de heer Bouwgraag en zijn bedrijf liep het goed af. Het complete bedrijf en het bedrijfspand werden kort daarna overgenomen door een bouwconcern. Met Bouwgraag als vestigingsdirecteur, zodat het persoonlijk faillissement was geweken.

Helaas kent niet elke ondernemer deze goede afloop. Bestudeer en realiseer je waarvoor je tekent, ook al moet je hiervoor haast jurist zijn. Blijf uit handen van de accountmanager; ze zijn namelijk – gelet op het ‘meer marge advies’ – niet voor niets accountmanager geworden.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.