#Bedrijfsvoering

Door het putje

Ik blijf me er steeds over verbazen. Maar het is toch echt elke keer weer raak. Zo ook nu weer. Ik word betrokken bij een familieoverdracht. De heer Bouwgraag wil zijn bedrijf overdragen aan zijn zoon. Tot zover is er nog niets aan de hand. Maar nu gebeurt het!

De heer Bouwgraag bespreekt zijn overnameplannen met zijn accountant. Het eerste dat deze man zegt, is: “Zal ik eens een fiscaal voorstel op papier laten zetten?” De vraag wordt beantwoord met een volmondig “ja”. Want waarom niet? Aangezien de heer Bouwgraag van het eerste voorstel nog niet veel begrijpt, komt er een aanvullende toelichting compleet met adviezen. Tegen de tijd dat ik werd ingeschakeld, was de rekening van het totale advies inmiddels opgelopen tot het ‘luttele’ bedrag van 24.000 euro!!!

Ik hoor je denken: “Dat overkomt mij niet.” Maar verbazingwekkend genoeg gebeurt het elke keer weer. Want zo begint een familieoverdracht bij de accountant. Er gaat veel geld door het putje, terwijl bij een familieoverdracht de fiscale constructie absoluut niet het belangrijkste is. Maar dat spiegelt jouw accountant je wel voor. Neem alsjeblieft van mij aan: als er in de toekomst problemen komen, zullen die maar zelden van fiscale aard zijn. En daarom: als je het plan hebt om jouw zoon of dochter het bedrijf te laten overnemen, begin dan niet met het ‘fiscale overnameplaatje’. Maak liever een totaalplaatje van de overname.

Waar je bij een dergelijk totaalplaatje aan moet denken? Aan de kwaliteiten van de opvolger, de overdracht van taken, de verantwoording en bevoegdheden en een ondernemingsplan bijvoorbeeld. Uiteraard is het fiscale plaatje onderdeel van de overdracht. Maar dat hoeft geen 24.000 euro te kosten!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.