#Bedrijfsvoering

Prijsstijgingen doorbelasten: de mogelijkheden op een rij

De prijzen in de bouwsector rijzen de pan uit. Eerst door corona en nu vanwege de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland. Voor aannemers hoeven die prijsstijgingen niet op een ramp uit te lopen. Er zijn manieren om lopende bouwcontracten aan de veranderende omstandigheden aan te passen. In dit artikel een overzicht van de juridische mogelijkheden om prijsstijgingen door te belasten aan opdrachtgevers.

Een aannemer staat zeker niet met lege handen als het aankomt op de vraag of hij prijsstijgingen kan doorbelasten aan zijn opdrachtgever. Ook niet als in de met de opdrachtgever gesloten aannemingsovereenkomst geen (risico- of indexerings)regeling inzake (extreme) prijsstijgingen is overeengekomen. Hiervoor bestaan namelijk diverse (wettelijke) regelingen. In een dergelijk geval kan de aannemer mogelijk een beroep doen op de UAV 2012/de UAV-GC 2005 en/of 7:753 BW (voluit: Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012), Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen 2005 (UAV-GC 2005), Artikel 753 Burgerlijk Wetboek Boek 7 (7:753 BW). Dit is afhankelijk van het soort regime waaronder de aannemingsovereenkomst is gesloten. Overigens bevatten ook de AVA 2013 en Standaard RAW Bepalingen 2020 een regeling voor prijsstijgingen. Wij beperken ons in dit artikel echter tot een bespreking van de wettelijke regeling(en) van 7:753 BW, de UAV 2012 en UAV-GC 2005.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.