#Bedrijfsvoering

Duitse taal- en cultuurtraining voor bouwsector

Het specifieke vocabulaire van de Duitse bouwsector komt aan bod tijdens het seminar ‘Duits voor de bouw’ op woensdag 1 juni 2016 van 10.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Deelnemers aan het seminar komen daarnaast meer te weten over de diverse voorbereidings- en uitvoeringsfasen in het Duitse bouwproces.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met Überhaupt taaltraining, de Stichting Nederlands-Duitse Bouwexport (Nedubex) en Gemeente Utrecht. “Kleine verschillen tussen Nederlandse en Duitse begrippen leiden al snel tot misverstanden”, zegt Isabel Boetzelaer, taaltrainster bij Überhaupt taaltrainingen en docente van het seminar. “Zo is het Duitse ‘verbauen’ niet hetzelfde als het Nederlandse verbouwen, een ‘Winkel’ niet hetzelfde als een winkel en een ‘Termin’ niet hetzelfde als een termijn.”

Bouwterminologie

Wie dit soort verschillen niet kent, kan voor onaangename verrassingen komen te staan. Aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen maken de seminardeelnemers kennis met de verschillen in bouwterminologie tussen beide landen. Naast de taalkundige verschillen komen ook verschillen in de manier van zakendoen aan bod. Ondanks het feit dat Duitsland zo dichtbij ligt, verschilt de Duitse bouwcultuur namelijk op veel punten van die in Nederland. Daarom wordt er tijdens het seminar ook hierop een korte inleiding gegeven.

Het seminar is gericht op projectleiders en uitvoerders in de bouw, die projecten in Duitsland hebben uitgevoerd of in aanraking zijn gekomen met de Duitse ‘bouwtaal’. Ook voor starters op de Duitse markt is de training geschikt. Aan het seminar kunnen maximaal 12 personen deelnemen. De deelnamekosten bedragen 349 euro (excl. BTW). Leden van de Duits-Nederlandse Handelskamer krijgen 20 procent korting.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.