#Bedrijfsvoering / Partnercontent

Een goede bedrijfsarts nodig? Dit moet je weten

Een goede bedrijfsarts is voor ieder bedrijf belangrijk. En als de coronacrisis iets heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat goede zorgbegeleiding voor je personeel van groot belang is. Daarnaast ben je als werkgever wettelijk verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen bij verzuim. Waarom dat zo is en wat je van een bedrijfsarts kunt verwachten, ontdek je in dit artikel.

Dit doet een bedrijfsarts

Een bedrijfsarts kan als zelfstandige werken of voor een arbodienst. Voor de kosten van de bedrijfsarts maakt dit overigens weinig uit. Gemiddeld kost een bedrijfsarts je tussen de 100 en 150 euro per werknemer per jaar. Dit is afhankelijk van welke ondersteuning je kiest.

Je schakelt een bedrijfsarts in als een van je medewerkers (langdurig) ziek is. De bedrijfsarts beoordeelt de situatie van de zieke medewerker. Daarna brengt de arts advies uit over of en hoe de medewerker terug kan keren op de werkvloer.

Een goede bedrijfsarts kijkt trouwens ook met een ruimere blik naar de werkomstandigheden. Zo kan het algehele ziekteverzuim verkort en verminderd worden. Verder kan een bedrijfsarts keuringen en gezondheidsonderzoeken uitvoeren.

Bedrijfsarts is onafhankelijk

De bedrijfsarts werkt altijd onafhankelijk. Ook als er een geschil is tussen de baas en een werknemer, en laatstgenoemde daardoor thuis zit, kiest de bedrijfsarts geen partij. Ook is er een geheimhoudingsplicht en mogen er nooit medische- en privégegevens worden gedeeld.

Iemand wordt ook niet zomaar bedrijfsarts. Het is een wettelijk beschermde titel, die de arts alleen mag voeren na het behalen van de specialisatie. Een bedrijfsarts staat geregistreerd in het BIG-register.

Verschil tussen bedrijfsarts en arbo-arts

Een bedrijfsarts en een arbo-arts is niet helemaal hetzelfde. De bedrijfsarts beoordeelt de situatie. De situatie rond het verzuim van de medewerker wordt geanalyseerd. Vervolgens wordt er advies gegeven over de verwachtingen en eventuele beperkingen in de toekomst.

Een arbo-arts of casemanager kan taken overnemen van de bedrijfsarts. Een voorbeeld is het voeren van gesprekken of telefoongesprekken over bijvoorbeeld de voortgang van het herstel. Vervolgens wordt aan de bedrijfsarts doorgegeven wat de medewerker heeft verteld. Alleen een bedrijfsarts kan een oordeel uitspreken over de medische kant van het verzuim. Een casemanager of arbo-arts zorgt ervoor dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

Een goede bedrijfsarts is open en eerlijk

Het valt niet mee om een goede bedrijfsarts te vinden. Je zoekt namelijk iemand die open en eerlijk is, geen partij kiest en daarnaast is het ook wel prettig als je een klik met de bedrijfsarts hebt.

Verder is het belangrijk dat de bedrijfsarts alle juridische regels goed kent. En uiteraard ook op de hoogte is van de werkwijze van jouw aannemersbedrijf. Als deze punten allemaal op orde zijn, heb je de bedrijfsarts gevonden waarmee je een langdurige relatie aan kunt gaan. Met als doel om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden.

Dit artikel is partnercontent van HR Navigator.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.