#Bedrijfsvoering

Een op de tien werknemers met bedrijfsbus op vakantie

Chauffeurs die voor hun werk in een bedrijfsbus rijden, gebruiken die niet altijd alleen voor zakelijke doeleinden. Zo wordt de bus weleens ingezet voor privéverhuizingen en gaan sommige werknemers er zelfs mee op vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van Fleetmatics onder 536 bestuurders van bestelbussen.

De manier waarop werknemers die in een bedrijfsbus rijden hun zakelijke voertuig inzetten voor privédoeleinden varieert. Het opvallendste resultaat dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat sommige werknemers met hun bedrijfsbus op vakantie gaan. Eén op de tien heeft het voertuig daar ooit voor gebruikt. Daarnaast gebruikt een aanzienlijk deel de bedrijfsbus weleens voor privédoeleinden zonder daarvoor toestemming te hebben. 21 procent zet het zakelijke voertuig in voor bijvoorbeeld een verhuizing of om in eigen tijd bij te klussen. Saillant detail is, dat van de ondervraagden 71 procent daarbij rondrijdt met het bedrijfslogo op het voertuig.

Diefstal

De meest ernstige vorm van misbruik van bedrijfsmiddelen die uit de resultaten naar voren komt, is echter brandstofdiefstal. Van de onderzochte werknemers met een bedrijfstankpas misbruikt één op de vijftien die kaart weleens om de privéauto bij te tanken.

Kleine pakkans

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers in dit soort gevallen nagenoeg nooit op hun gedrag worden aangesproken. Een overgrote meerderheid (96 procent) werd überhaupt nooit door zijn werkgever aangesproken op zijn rijgedrag of brandstofverbruik, en ook niet over andere zaken als snelheidsboetes of met tips voor een zuiniger rijstijl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.