#Bedrijfsvoering

Een zakelijk goed voornemen? Risicobeheersing!

Het jaar 2020 is alweer even onderweg. Dry January is voorbij en bij de lokale sportscholen is de rust wedergekeerd. De meeste mensen hebben de jaarlijks repeterende goede voornemens zonder gêne overboord gezet. Tijd dus om aandacht te besteden aan een zakelijk goed voornemen, namelijk risicobeheersing. Vier tips:

  1. Zet een goede juridische structuur op. Eén bv is geen bv en een eenmanszaak of vof kan gewoon niet meer in dit nieuwe decennium. PUNT.
  2. Gebruik de juridische structuur goed. Je hebt die immers niet voor niets opgetuigd. Het klinkt heel logisch, maar hoe vaak zie ik nog vastgoed of pensioenopbouw in de werkmaatschappij.
    Andersom tref ik het overigens ook aan. Bijvoorbeeld een werkplaats vol met af- en ongekeurde machines laten draaien vanuit de bovenste holding bv.
    Dubbelcheck ook in het verleden afgegeven borgstellingen. Deze kunnen nog van toepassing zijn.
  3. Meerdere aandeelhouders? Maak elk jaar afspraken over hoe uit elkaar te gaan als deze ‘scheiding’ gepland of ongepland aan de orde komt. Feit blijft dat 100 procent van de aandeelhouders uit elkaar gaan. In de bouw doet circa 25 procent dit met meer of mindere mate van ruzie!
  4. Creëer een dashboard dat je actueel informeert over de financiële situatie. De hoogte van het banksaldo en het jaarlijkse rapport van de accountant mogen niet de enige graadmeters zijn.

Ga na het lezen van deze punten nou niet meteen over op de waan van de dag. Neem de tijd om jouw eigen situatie uitgebreid tegen het licht te houden. En net zoals de goede voornemens die je privé maakt, moeten ook de zakelijke goede voornemens ieder jaar terugkomen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.