#Bedrijfsvoering

Eenmanszaak nog wel van deze tijd?

De laatste veranderingen op het gebied van personeel en organisatie hebben grote consequenties voor elke ondernemer. De transitievergoeding is daarbij een belangrijk punt. Hier maar even een voorbeeld.

Je hebt als ondernemer een eenmanszaak of vennootschap onder firma (v.o.f.) en je hebt vijf werknemers. Stel, je bent op leeftijd en kunt de onderneming niet verkopen. Toch wil je stoppen met jouw bedrijf. Ook bij stoppen, moet je als werkgever de rechten en plichten respecteren en heb je te maken met de dienstjaren en onder andere de transitievergoeding. Bij een bedrijf met langdurige dienstverbanden kan dit al snel oplopen tot 100K, tot in een bepaald geval zelfs 150K. En wanneer je een eenmanszaak of v.o.f. hebt, ben je dus hoofdelijk en privé aansprakelijk.

Is het hebben van een eenmanszaak of v.o.f. nog wel wenselijk, als je weet dat dit jou privé als een zwaard van Damocles boven het hoofd gaat hangen? Daarnaast loop je ook nog andere hoofdelijke risico’s in verband met garanties en andere claims. Alle leuke financiële fiscale faciliteiten ten spijt, vraag ik mij af of het nog wel van deze tijd is om een eenmanszaak of v.o.f. te hebben.

Ondernemers: betaal liever per jaar wellicht iets meer belasting (als dit al van toepassing is!) en zie deze extra belasting maar als een verzekeringspremie voor uw goede ‘nachtrust’.

Samengevat: maak als ondernemer een rekensommetje en beslis tijdig als je een eenmanszaak en v.o.f. naar een bv-constructie wilt omzetten. Zoals gezegd doe dit wel op tijd, want er zitten termijnen – vaak drie jaar – aan vast.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.