#Bedrijfsvoering

Eigen bouw Besluit voor Ballast Nedam

Onno Dwars CEO Ballast Nedam Development neemt het heft in eigen hand.

Een eigen Besluit dat verder gaat dan het Bouwbesluit. Dat heeft Ballast Nedam Development geïntroduceerd. Het zogeheten ‘Ballast Nedam Development Besluit’ zegt niet alleen iets over de ambities op projectniveau, maar heeft ook impact op de organisatie, de werkwijze en haar medewerkers.

Met de invoering van het Besluit neemt de ontwikkelaar het heft in eigen handen, in plaats van af te wachten op de uitkomst van de maatschappelijke discussie. Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: “Niet langer schrijft de overheid minimale eisen – zoals het Bouwbesluit – voor, bedrijven doen het voortaan zelf. Alleen door zelf de norm te verleggen en te bepalen wat goed en slecht is, maken wij de wereld beter en verleggen wij onze grenzen. We zetten met dit Besluit de volgende stap. Wij roepen partners op om zich aan te sluiten bij dit nieuwe normaal en elkaar uit te dagen om steeds verder te gaan.”

Meetbare doelen

De nieuwe normen in het Besluit gaan in op de thema’s energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit. Het besluit is dynamisch, wat wil zeggen dat de normen regelmatig bijgesteld zullen worden en dat er nieuwe worden toegevoegd wanneer mogelijk.

Ballast Nedam heeft zich de volgende meetbare doelen vastgesteld:

Energie: “Wij werken toe naar een wereld waarin alle huishoudens energieneutraal zijn. Ballast Nedam Development maakt alle grondgebonden woningen geschikt voor een duurzame hypotheek, BENG 2 is daarbij 0 en ook appartementen worden waar mogelijk energieneutraal.”

Gezondheid: “Wij werken toe naar een wereld waarin iedereen 5 jaar langer gezond en gelukkig kan leven met een minimale footprint volgens ons Urban Blue Zone concept. Het welzijn van mens én dier staat centraal als onderdeel van één onlosmakelijk natuurlijk systeem waarin plant- en biobased de norm is. Samen met bijvoorbeeld JOGG wordt de leefomgeving zo ontworpen dat natuurlijke beweging wordt gestimuleerd. Als bedrijf wordt voortaan alleen vegetarisch voedsel gekocht.”

(Deel)mobiliteit: “Wij werken toe naar een wereld waarin de druk in de gebouwde omgeving op verkeer en parkeren is verdwenen en daarmee ook de luchtkwaliteit wordt verbeterd in de gebouwde omgeving. Ballast Nedam Development faciliteert standaard deelauto’s bij projecten vanaf 100 woningen en bij alle projecten worden laadplekken voor fietsen mogelijk gemaakt. Als gebiedsontwikkelaar stimuleren we elektrische (deel)auto’s voor medewerkers.”

Natuurinclusief: “Wij werken aan een wereld waarin ieder project biodiversiteit versterkt en zelf toevoegt met als ultiem doel de afname van biodiversiteit te herstellen. Ballast Nedam Development past daarom standaard nestkasten toe in grondgebonden woningen samen met een projectspecifiek pakket voor meer biodiversiteit.”

Klimaatadaptief: “Wij werken toe naar een wereld waarin projecten water bufferen en pieken in wateroverschotten en -tekorten moeiteloos kunnen opvangen. Ballast Nedam Development voorziet standaard grondgebonden woningen van regentonnen, bergingen met sedumdak en een projectspecifiek pakket klimaatadaptieve maatregelen.”

Circulariteit: “Wij werken toe naar een 100 procent circulaire wereld en een MPG van minimaal 0 in elk project, uiterlijk in 2035. Ballast Nedam Development streeft naar een norm van minimaal MPG 0,7 voor grondgebonden woningen en 0,6 voor appartementen. Woningen worden modulair en prefab gefabriceerd waar mogelijk.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.