#Bedrijfsvoering

‘Elektronisch factureren scheelt tijd en voorkomt fouten’

Peter Koenders (Koenders Totaalbouw). (Foto: Henk Riswick)

Minder inkloppen, minder fouten, een efficiënter proces, een sneller betaalde factuur. Begin 2020 is een groep bouw- en techniekbedrijven samen met Bouwend Nederland en ondersteund door Ketenstandaard Bouw en Techniek, een initiatief gestart om van elektronisch factureren een standaard werkwijze te maken. Sinds 1 januari 2022 is het praktijk.

“Waarom elektronisch factureren? Het scheelt tijd en voorkomt fouten”, zegt Peter Koenders, directeur van Koenders Totaalbouw erover in Aannemer (december 2021). “Dat zijn de redenen geweest voor mijn bedrijf om hiermee aan de slag te gaan, nu een jaar of zes geleden. Bestel ik nu bij PontMeyer hout – dat is een van de eerste leveranciers die dit kon – dan zit er bij het hout een leveringsbon op papier. De factuur komt digitaal binnen, als XML-bestand volgens de DICO Standaard. Die factuur komt direct in ons systeem. Dat scheelt inkloppen. Het werkordernummer is gekoppeld aan de betreffende uitvoerder. Die krijgt de rekening te zien en kan akkoord geven.”

PDF betekent: alsnog inkloppen

“Voor veel bedrijven betekent digitaal factureren een pdf sturen via de mail. Maar een pdf, daar heb ik niks aan. Dat betekent: alsnog inkloppen. Daarom is deze ontwikkeling belangrijk. Grotere leveranciers kunnen dit inmiddels, veel kleinere leveranciers en onderaannemers nog niet. Zij sturen een factuur in pdf-formaat die ik door een extern bureau laat omzetten naar XML. Dat is goedkoper dan het zelf doen.”

“Ik bemerk nog wel eens wat koudwatervrees bij collega-aannemers: het idee dat andere partijen dan ‘in je systeem kunnen komen’. Dat is niet zo. Je hebt zelf de controle over de binnenkomende facturen. Je krijgt een melding wanneer ze binnenkomen. De facturen zijn aan te passen en te weigeren, zoals dat met een normale factuur ook kan.”

“Mijn advies is: wees geen dief van je eigen portemonnee en ga elektronisch factureren. Het scheelt in mijn bedrijf een dag werk per week. Fouten door het overtypen van rekeningen zijn er niet, je bent nooit meer een factuur kwijt en hebt altijd de juiste gegevens.”

Meer informatie over elektronisch factureren staat op e-facturerenindebouw.nl

Lees het hele artikel in Aannemer van december.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.