#Bedrijfsvoering

Familieovername: doe het dit jaar!

De bouw heeft vele jaren in een crisis gezeten. En dat was ook te merken in het aantal familieoverdrachten. Er waren er veel minder dan gebruikelijk en dat is zeer begrijpelijk. Waarom het bedrijf overdragen aan je zoon, terwijl dit feitelijk in problemen zit of veel last heeft van de slechte conjunctuur?

We zien momenteel de eerste signalen van het feit dat we uit de crisis komen, of al zijn. Nu is het zinvol om het bedrijf over te dragen aan de volgende generatie. Maar waarom is dat zo?

Bij een bedrijfsovername is één van de elementen de waardebepaling van het bedrijf. Bij een familieoverdracht wil senior doorgaans een niet te hoge prijs voor het bedrijf en wil hij junior niet opzadelen met veel goodwill.

Helaas echter wordt de waarde niet bepaald door senior en junior onder het genot van een glas wijn. Ja, dat kan wel, maar de fiscus kijkt mee. Is de waarde te laag, dan krijgt u bezoek van de inspecteur en roept hij dat er sprake is van schenking. En dat kost ook belasting, dus de blauwe brief valt op de mat. Tevens zal senior er rekening mee moeten houden dat hij de eventuele overige kinderen niet wil benadelen bij deze bedrijfsovername.

Maar de meeste bedrijven hebben niet de beste cijfers overgehouden als gevolg van de crisis. Dat vertaalt zich op dit moment in een financieel gunstige overdracht. Als u dus wacht met de overdracht en de winst neemt weer toe, zal dit de inspecteur erg blij maken: de blauwe envelop wordt ‘dikker’.

Wilt u eens van gedachten wisselen over ‘het juiste moment’? Maak dan een afspraak met mij. Het eerste adviesgesprek is kosteloos.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.